Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καρκίνων του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται σε νεαρά άτομα, οφείλονται σε κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Όπως επισημαίνουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Αντικαρκινικού Κέντρου «M.D. Anderson» του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Εντουάρντο Βιλαρ-Σαντζεζ, οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο ώστε να καθορίζεται κατά πόσο κινδυνεύουν και άλλα μέλη της οικογένείας τους.
Οι κληρονομικοί καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι σχετικά σπάνιοι, αλλά τείνουν να διαγιγνώσκονται πιο συχνά πριν την ηλικία των 50 ετών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η συχνότητά τους σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 200 ασθενείς, 35 ετών και κάτω, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και είχαν υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο το διάστημα 2009 -2013.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το 35% του συγκεκριμένου πληθυσμού ασθενών είχε γενετική νόσο, αν και είχαμε υποθέσει ότι η αναλογία θα ήταν υψηλότερη σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό» εξηγεί ο Δρ Βιλαρ-Σαντζεζ.
Γι’ αυτό και συστήνει στους ασθενείς να προτρέπουν τους συγγενείς α’ βαθμού (γονείς, αδέρφια, παιδιά) να προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο.
Πηγή: onmed.gr