Κοινωνικά αίτια και θρησκευτικά ταμπού τις «κρατούν» μακριά από τον γιατρό
Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης, μόνο το 5 έως 10% των γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας παρουσιάζεται στο 65 έως 70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ στο 50% των γυναικών αυτά τα συμπτώματα επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, στην καθημερινή ενασχόληση και στην ποιότητα ζωής τους.
Δυστυχώς, επικρατεί η αντίληψη ότι η ατροφία είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και όχι των ορμονικών μεταβολών της εμμηνόπαυσης και ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. «Η γυναίκα θεωρεί ότι είναι δικό της “κρυφό” θέμα που δεν επιθυμεί να το συζητήσει με τον γιατρό, να το κοινοποιήσει», ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Λουτράδης, με αφορμή επιστημονική εκδήλωση της Α’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
Υπολογίζεται, ότι το 2020, στην Ελλάδα, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα είναι 2.800.000 (26,6% του πληθυσμού) και σύμφωνα με μελέτες, 1.400.000 θα παρουσιάσουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου, ενώ τον γιατρό θα επισκεφθούν για βοήθεια και θεραπεία περίπου από 140.000 έως 210.000 γυναίκες.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας, δηλαδή του Ουρογεννητικού Συνδρόμου στην Εμμηνόπαυση είναι: στον κόλπο, ξηρότητα, αίσθημα καύσου στο αιδοίο, πόνος στη σεξουαλική επαφή, κνησμός στο αιδοίο, τοπικός ερεθισμός, δύσοσμη έκκριση και στο ουροποιητικό σύστημα, δυσουρικά ενοχλήματα, συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια ούρων και συχνές ουρολοιμώξεις.
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το ουρογεννητικό σύστημα είναι η θεραπεία με ενδοκολπική εφαρμογή οιστρογόνων», τόνισε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Νικόλαος Γουμαλάτσος και επεσήμανε:«Στη θεραπευτική φαρέτρα μας προστίθεται η κολπική οιστριόλη. Η χορήγηση εξαιρετικά χαμηλής δοσολογίας, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κολπικής ατροφίας, χωρίς παρενέργειες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών στην εμμηνόπαυση».