Οι «αφροδισιακές» του Κρόκου Κοζάνης ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η επίδραση του εκχυλίσματος κρόκου στη στυτική δυσλειτουργία διερευνήθηκε τόσο σε προκλινικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο.
Σε άρρενες επίμυες βελτίωσε την στυτική λειτουργία και η δράση του ήταν συγκρίσιμη με εκείνη της σιλδεναφίλης (Hosseinzadeh et al, 2008α).
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και κλινικά καθώς βρέθηκε πως η χορήγηση σαφράν 200 mg ημερησίως για 10 ημέρες σε εθελοντές με στυτική δυσλειτουργία αύξησε τους δείκτες ακαμψίας και διάτασης όπως καταμετρήθηκαν στο NPT test, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε τους δείκτες επιθυμίας και ικανοποίησης όπως καταμετρήθηκαν στο ερωτηματολόγιο ILEF-15 για την στυτική δυσλειτουργία. (Shamsa et al, 2009).
Πιθανώς τα συστατικά του κρόκου χάρη στην ικανότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου και να ελαττώνουν τα ενδοκυττάρια επίπεδα ασβεστίου, ευνοούν τη χάλαση των μυϊκών ινών των σηραγγωδών σωμάτων που είναι απαραίτητη για την στύση. Οι συνεργικές ιδιότητες των συστατικών του κρόκου δηλαδή της κροκίνης, κροκετίνης και των φλαβονοειδών μπορούν να προσδώσουν θετικά αποτελέσματα και για στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (Hosseinzadeh et al, 2008).
Πηγή: onmed.gr