Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις όταν ταξιδεύουν: αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα, μη σπιτικό φαγητό, αλλαγή στην σωματική δραστηριότητα, αλλαγή ώρας είναι μερικές από αυτές. Η ζέστη και η υγρασία των καλοκαιρινών μηνών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά διάφορες χρόνιες νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Ειδικά σε περιπτώσεις καύσωνα, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να παίρνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να προστατεύσουν την υγείας τους.
Αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει διαβήτη, διαβάστε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ενυδάτωση: Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν το σάκχαρο τους δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει την διούρηση και μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, πίνοντας νερό και διάφορα ροφήματα όπως λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό με γεύσεις φρούτων ενώ αποφεύγουμε τους χυμούς με πολύ ζάχαρη, όπως και τα αναψυκτικά.
Προσέχουμε τα πόδια μας: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποφεύγουμε τα πολύ ανοιχτά παπούτσια, ιδίως στην παραλία, και ποτέ δεν περπατάμε ξυπόλητοι. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή επίσης στην πολύ ζεστή άμμο και το ζεστό πάτωμα γύρω από τις πισίνες. Συνιστάται επίσης καθημερινός έλεγχος στα πόδια για πιθανούς τραυματισμούς. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
Προστασία από τα έντομα: Σε όλους μας αρέσει το καλοκαίρι να απολαμβάνουμε το δροσερό αεράκι στη βεράντα ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο! Είναι σημαντικό όμως να προστατευόμαστε από έντομα που μπορούν να προκαλέσουν με το τσίμπημά τους μία μολυσμένη πληγή. Είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό.
Ορθή φύλαξη των φαρμάκων: Προσέξτε ιδιαίτερα τη φύλαξη των φαρμάκων σας, της ινσουλίνης αλλά και των ταινιών μέτρησης σακχάρου. Τα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό και χωρίς υγρασία.
Κατάλληλο ντύσιμο: Όταν η υγρασία είναι αυξημένη, πρέπει να φοράμε ρούχα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας. Αποφύγετε τα συνθετικά και στενά ρούχα.
Προσέχετε την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Για παράδειγμα, προγραμματίστε τις δραστηριότητες σας για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Προτιμήστε μέρη με κλιματισμό, όπως εμπορικά κέντρα για τα ψώνια σας.
Υπογλυκαιμία και διακοπές: Προσέχετε την υπογλυκαιμία αν κατά τη διάρκεια των διακοπών η δραστηριότητα σας αυξάνεται. Ειδικά αν κολυμπάτε για πολύ ώρα ή κάνετε άλλες δραστηριότητες στις διακοπές (όπως ποδήλατο, κανό) ίσως χρειαστεί να μειώσετε την δόση της ινσουλίνης σας ή και κάποιων φαρμάκων.
Τακτικά μικρά σνακ: Έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε σνακ από περίπτερα και καντίνες όπως κράκερ, πατατάκια, μπισκότα που είναι ανθυγιεινά και θα ανεβάσουν πολύ το σάκχαρό σας.
Αυτοέλεγχος: Μολονότι ο συστηματικός έλεγχος είναι απαραίτητος, εντούτοις τα άτομα με διαβήτη σε αρκετές περιπτώσεις παραλείπουν τον έλεγχο της γλυκόζης για να αποφύγουν τον πόνο και την ταλαιπωρία του καθημερινού τρυπήματος στα δάκτυλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια μίας εξόρμησης, η μέτρηση γλυκόζηςπαραλείπεται, είτε γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος είτε γιατί ζητείτε μία διακριτικότητα είτε γιατί δεν πληρούνται οι κανόνες υγιεινής (καθαρά χέρια κλπ).
Όμως, ο συχνός έλεγχος, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, είναι απαραίτητος! Οι ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη δραστηριότητα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου και πρέπει να το παρακολουθείτε.
Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση, δεν πρέπει όμως να κάνουμε «διακοπές» από την φροντίδα του διαβήτη και της υγείας μας. Ο αυτοέλεγχος και κάποιες συμβουλές θα μας βοηθήσουν να περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς άγχος.
Ακολουθείστε αυτές τις απλές συμβουλές και απολαύστε ένα όμορφο καλοκαίρι ξέγνοιαστα.
Πηγή: onmed.gr