Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Lockdown και κατάθλιψη: Πώς θα την αποφύγετε

Το λοκντάουν πλήττει ιδιαίτερα τους καταθλιπτικούς.

 

Το λοκντάουν και τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν εντείνουν μόνο σε πολλούς τους φόβους προσβολής από κορονοϊό. Από την περασμένη άνοιξη γνωρίζουμε πλέον καλά τις κοινωνικές και προσωπικές επιπτώσεις του λοκντάουν. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με συγγενείς και φίλους, αισθανόμαστε μόνοι και ότι βρισκόμαστε έγκλειστοι στα σπίτι μας. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ωστόσο ακόμα περισσότερο ασθενείς με κατάθλιψη.

Το τέταρτο Βαρόμετρο για τη Κατάθλιψη στη Γερμανία, που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη από το γερμανικό Ίδρυμα Στήριξης κατά της Κατάθλιψης, δείχνει ότι οι καταθλιπτικοί δεν φοβούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους μην κολλήσουν. Για εκείνους όμως το λοκντάουν σημαίνει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Περισσότεροι από 5.000 καταθλιπτικοί και μη, ρωτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για τις ανάγκες του βαρόμετρου με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή. Τη στιγμή που το 74% των καταθλιπτικών δηλώνει ότι το λοκντάουν τους επιβαρύνει, το ποσοστό στους υγιείς ήταν 59%.

H έλλειψη ύπνου βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Ο επικεφαλής του γερμανικού Ιδρύματος Στήριξης κατά της Κατάθλιψης και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφκούρτη Ούλριχ Χέγκερλ λέει ότι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται αυτή την εποχή ιδιαίτερα εξαντλημένοι: «Το 80% των καταθλιπτικών δηλώνει ότι τους τελευταίες μήνες κινείται πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Γεγονός ανησυχητικό από τη στιγμή που η κατάθλιψη επιτείνεται από την ακινησία. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες λένε επίσης ότι αποσύρθηκαν στο κρεβάτι τους. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η κατάθλιψη ενισχύεται όσο περισσότερη ώρα κοιμάται ο ασθενής. Ενώ, αντίθετα, η έλλειψη ύπνου βοηθά στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Όταν ζητάμε από τους ασθενείς στην κλινική να παραμείνουν ξύπνιοι το δεύτερο μισό τη νύχτας, μας κοιτούν έκπληκτοι. Το 60% λέει ωστόσο μετά ότι αισθάνεται καλύτερα και ότι η κατάθλιψη υποχωρεί. Όλα αυτά βέβαια μέχρι την επόμενη φορά που θα κοιμηθούν».

Το Βαρόμετρο για την Κατάθλιψη στη Γερμανία δείχνει ότι ενώ το 58% του συνολικού πληθυσμού προσπαθεί να βρει πλεονεκτήματα στο λοκντάουν, περνώντας για παράδειγμα περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, το αντίστοιχο ποσοστό στους καταθλιπτικούς βρίσκεται στο 31%.

«Κάποιοι απάντησαν ότι ασχολήθηκαν και πάλι με χόμπι που είχαν εγκαταλείψει, άλλοι ότι βλέπουν θετικά αυτή την επιβράδυνση της καθημερινότητας, λέει ο γερμανός καθηγητής Ψυχιατρικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταθλιπτικοί που διαπιστώνουν πλεονεκτήματα. Άλλοι πάλι όμως βλέπουν μόνο τα μειονεκτήματα. Εκείνους τους συμβουλεύουμε να αθλούνται, να μη χάσουν τις επαφές με φίλους και γνωστούς και να ασχοληθούν με τα χόμπι τους. Σε γενικές γραμμές να προσπαθήσουν να βλέπουν θετικά την όλη κατάσταση».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Ψυχικές διαταραχές: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Άγχος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων


Πηγή