Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μποσέτι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών ‘Μάριο Νέγκρι’ του Μιλάνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή άνω των 5.000 γυναικών. Στη συνέχεια συσχέτισαν τη διατροφή με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν, χωρίστηκαν σε εννέα κατηγορίες ανάλογα με το πόσο πιστά τηρούσαν την Μεσογειακή διατροφή που συνίσταται σε: πολλά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο καρποί, δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λίπη – λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα – μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Όσες γυναίκες ήσαν οι πιο πιστές σε αυτό τον τύπο διατροφής, εμφάνιζαν την μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για καρκίνο της μήτρας (57%). Το ποσοστό μειωνόταν σταδιακά όσο λιγότερο ακολουθούσε μια γυναίκα τις «επιταγές» της μεσογειακής διατροφής.
Η μεσογειακή δίαιτα έχει συσχετιστεί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, ιδίως για το καρδιαγγειακό σύστημα.