Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Μην φοβάστε να μιλήσετε για την... κολπική ατροφία - Η επιστήμη έχει την λύση

Μην φοβάστε να μιλήσετε για την… κολπική ατροφία – Η επιστήμη έχει την λύση

Η χορήγηση κολπικά οιστριόλης εξαιρετικά χαμηλής δοσολογίας όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κολπικής ατροφίας, καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών στην εμμηνόπαυση, χωρίς παρενέργειες.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή σχετική επιστημονική εκδήλωση από την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.

AdTech Ad

Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το ουρογεννητικό σύστημα, είναι η θεραπεία με ενδοκολπική εφαρμογή οιστρογόνων (με αλοιφές, κολπικά δισκία, δακτύλιους σιλικόνης) τόνισε ο κος Νικόλαος Γουμαλάτσος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα».

Τα οιστρογόνα με μικρή δοσολογία αποκαθιστούν σε 3-4 εβδομάδες το κολπικό επιθήλιο (αύξηση των εκκρίσεων και σταδιακά όλες τις ανατομικές δομές με βελτίωση της εναλλαγής του κολλαγόνου, του συνδετικού ιστού και των μυών με αποτέλεσμα αύξηση της ελαστικότητας του κόλπου και της ουρήθρας και καλύτερη ρύθμιση των διαταραχών της ούρησης.

Στη θεραπευτική φαρέτρα μας, συνέχισε ο κος Γουμαλάτσος, υπάρχουν ελάχιστα σκευάσματα οιστρογόνων στη χώρα μας. Τώρα προστίθεται η κολπική οιστριόλη, ένα ασθενές οιστρογόνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ξηρότητα και την παροδική ατροφία του κολπικού βλεννογόνου σε θηλάζουσες γυναίκες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στο νεογνό, όπως προκύπτει από τη φαρμακοκινητική σε διακολπική χορήγηση σε χαμηλές δόσεις. Στην ατροφία μετά από ακτινοβολία της ελάσσονος πυέλου για μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο ή για αιματολογικές κακοήθειες, η δράση της οιστριόλης με τη φαρμακοτεχνική μορφή της ζέλης φαίνεται να υπόσχεται πολλά, ενώ για την κολπική ατροφή στην εμμηνόπαυση, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα θεωρείται η καλύτερη λύση.

0a9c7e1b23a38581e7ccd02a0f416d5d L

Η αντιμετώπιση με κολπική οιστριόλη πρέπει να αρχίσει το συντομότερο με την εμφάνιση των συμπτωμάτων επειδή η πορεία του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι εξελικτική αλλά αναστρέψιμη.

Τα σκευάσματα τα οποία ενυδατώνουν το κολπικό επιθήλιο, ελαττώνουν τη ξηρότητα και τη δυσπαρευνία, αλλά πρέπει να τοποθετούνται πολλές φορές την εβδομάδα και δεν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Επίσης τα λιπαντικά σκευάσματα τοποθετούνται στον κόλπο πριν από τη σεξουαλική επαφή και μόνο για τη βελτίωση της κολπικής ξηρότητας.

Συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος, η συχνή σεξουαλική επαφή, η αποφυγή στενών ενδυμάτων και ερεθιστικών αποσμητικών στην περιοχή.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας, δηλαδή του Ουρογεννητικού Συνδρόμου στην Εμμηνόπαυση όπως είναι ο ιατρικός όρος που προτείνει η Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., σύμφωνα με τις προτάσεις επιστημονικών εταιρειών του εξωτερικού, είναι:

ΚΟΛΠΟΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

– Ξηρότητα δυσουρικά ενοχλήματα
– Αίσθημα καύσου στο αιδοίο συχνουρία
– Πόνος στην σεξ. επαφή νυκτουρία
– Κνησμός στο αιδοίο ακράτεια ούρων
– Τοπικός ερεθισμός συχνές ουρολοιμώξεις
– Δύσοσμη έκκριση

38fcbf85783b7ff08d8ceff8c45a7ea4 L

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας στο 65-70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ στο 50% των γυναικών τα συμπτώματα αυτά επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, στην καθημερινή ενασχόληση και στην ποιότητα ζωής τους.

Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης ΜΟΝΟ το 5 – 10 % γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια. Τα αίτια αυτής της χαμηλής προσέλευσης είναι κοινωνικά, θρησκευτικά ταμπού για τη φροντίδα του «μήλου της Εύας» στην τρίτη ηλικία, η αντίληψη ότι η ατροφία είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και όχι των ορμονικών μεταβολών της εμμηνόπαυσης, ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. Η γυναίκα θεωρεί ότι είναι δικό της «κρυφό» θέμα που δεν επιθυμεί να το συζητήσει με το γιατρό, να το κοινοποιήσει.

Στην Ελλάδα του σήμερα, με όλες τις δυσκολίες που περνάει, υπολογίζεται ότι το 2020 οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα είναι 2.800.000 (26,6% του πληθυσμού), τονίστηκε στην συνέντευξη τύπου, ενώ προστέθηκε ακόμη, ότι σύμφωνα με μεγάλες στατιστικές μελέτες το 50% περίπου (1.400.000) θα παρουσιάσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου. Από τις συμπτωματικές γυναίκες θα επισκεφθεί για βοήθεια και θεραπεία το 5-10%, δηλ. περίπου 140.000 – 210.000 γυναίκες.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr