Το mindfulness είναι μια πρακτική αιώνων που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς.
Η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα την υψηλή αρτηριακή πίεση και να παραμείνουν συνεπείς σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων, μείωσαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση κατά σχεδόν 6 βαθμούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης έξι μηνών.
Το αποτέλεσμα είναι σημαντικά καλύτερο από τη μείωση κατά 1,4 μονάδες που παρατηρήθηκε σε άτομα που ακολούθησαν τη συνήθη αγωγή διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης, είπαν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, στο Σικάγο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι μια μείωση 5 βαθμών της συστολικής πίεσης, μεταφράζεται σε 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eric Loucks, διευθυντής του Mindfulness Center στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.
«Εάν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους στις τεχνικές ενσυνειδητότητας και στη συνέχεια εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνικές στις σχέσεις των ανθρώπων με παράγοντες που γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση -όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, η συμμόρφωση με τα αντιυπερτασικά φάρμακα, η κατανάλωση αλκοόλ- ίσως μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα» του σχεδίου ελέγχου της αρτηριακής τους πίεσης, είπε ο Loucks.
Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη που εκπαιδεύτηκαν στην τεχνική ενσυνειδητότητας, έτειναν να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε καλύτερα.
Περίπου το 46% των Αμερικανών έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς την έχουν θέσει υπό έλεγχο, είπε ο Loucks.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 100 άτομα με υψηλή και αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, οι οποίοι παρακολούθησαν εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες ασκήσεων ενσυνειδητότητας.
Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας ενισχύουν την αυτογνωσία των ανθρώπων, τους βοηθούν να κατανοήσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ενσυνειδητότητα βοηθά τους ανθρώπους να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν πώς αισθάνονται αφού κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για τη βελτίωση της αρτηριακής τους πίεσης, είπε.
«Σχεδόν όλοι αισθάνονται καλά μετά τη σωματική άσκηση, συχνά για ώρες, και οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πώς νιώθουμε σωματικά και ψυχικά. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι, όταν τρώνε κάτι γλυκό, στην αρχή αισθάνονται καλά και μετά η διάθεσή τους πέφτει».
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν πόσο καλά έλεγχαν την αρτηριακή τους πίεση οι ασθενείς που έκαναν mindfuleness για έξι μήνες με μια ομάδα 100 ασθενών οι οποίοι ακολούθησαν τα συνήθη μέτρα πρόληψης: μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, εκπαίδευση για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και πρόσβαση σε γιατρό.
«Σε διάστημα έξι μηνών, είδαμε πολύ σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου», είπε ο Loucks.
Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα της ενσυνειδητότητας, ήταν πιο πιθανό να τρώνε υγιεινές τροφές για την καρδιά, να ασκούνται περισσότερο και να κάνουν λιγότερη καθιστική ζωή, είπε ο Loucks. Ανέφεραν επίσης χαμηλότερα επίπεδα στρες.
«Αν τα ευρήματά μας επαληθευτούν, η τεχνική ενσυνειδητότητας θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελκυστική προσέγγιση που θα βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης των ανθρώπων με υπέρταση».
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής συμπληρωματικών στρατηγικών που θα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγή: healthday.com
Πηγή