Πολλές φορές τρώμε χωρίς να πεινάμε ή ξεχνάμε να πιούμε νερό μέσα στη μέρα, όμως η ούρηση είναι μια βιολογική ανάγκη που δεν μπαίνει σε «πρόγραμμα». Αν νιώθεις ότι πρέπει να πας στην τουαλέτα, απλώς πας!
Ακόμη όμως κι αν δύο άνθρωποι καταναλώσουν ακριβώς την ίδια ποσότητα υγρών, ο ένας μπορεί να επισκεφθεί την τουαλέτα συχνότερα από τον άλλο.
Ποια συχνότητα ούρησης θεωρείται «φυσιολογική» από τους ειδικούς και πότε η συχνή ούρηση κρίνεται προβληματική;
«Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την τουαλέτα τέσσερις έως επτά φορές μέσα στην ημέρα», αναφέρει ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Νιλ Γκράφσταϊν από το Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί ποιος είναι ο «ιδανικός» αριθμός.
Ο ειδικός επισημαίνει πως η συχνότητα ούρησης δεν καθορίζεται μόνο από τα επίπεδα ενυδάτωσης αλλά και από το είδος των υγρών που καταναλώνουμε. Τα καφεϊνούχα ροφήματα και τα αλκοολούχα ποτά, για παράδειγμα, έχουν διουρητική δράση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ευαισθησία της ουροδόχου κύστης, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα ακόμη κι όταν έχουν πιεί μόνο ένα ποτήρι νερό, ενώ άλλοι αντέχουν περισσότερο, μέχρι να γεμίσει η κύστη τους.
Νυχτερινή ούρηση
Η νυχτερινή ούρηση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Σε μερικές περιπτώσεις, η διακοπή του ύπνου λόγω της ανάγκης για ούρηση μπορεί να αποφευχθεί: Για παράδειγμα, αποφύγετε να καταναλώνετε πολλά υγρά τις βραδινές ώρες, αποφύγετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο και αναλογιστείτε κατά πόσο ο ύπνος διακόπτεται λόγω άλλης αιτίας, όπως η υπνική άπνοια ή το άγχος. Εάν η νυκτουρία επιμένει, επισκεφθείτε ειδικό ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση.
Χρώμα ούρων
Το χρώμα των ούρων αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού και συχνά αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο «στόχος» είναι τα ούρα να είναι σχεδόν διάφανα ή ελαφρώς κιτρινωπά, αφού αυτή είναι η απόχρωση της καλής υγείας.
Πηγή: onmed.gr