Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και είστε μούσκεμα στον ιδρώτα; Αν δεν οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή στα παραπάνω ρούχα που φοράτε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε γιατρό.
Οι πιθανότερες αιτίες για τις νυχτερινές εφιδρώσεις είναι οι εξής:
Υπογλυκαιμία
Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Αν πάσχετε από διαβήτη και παίρνετε φάρμακα ή ινσουλίνη, η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να σημαίνει πως στη διάρκεια της νύχτας κάνετε υπογλυκαιμίες.
Εμμηνόπαυση
Ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αν όμως είστε πολύ νέα για να μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, συζητήστε το με το γυναικολόγο σας, καθώς μπορεί να λείπουν από τον οργανισμό σας βιταμίνες ή άλλα στοιχεία που να προκαλούν αυτό το σύμπτωμα.
ΛοιμώξειςΙδιοπαθής υπεριδρωσία
Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει πολύ ιδρώτα χωρίς κάποιον συγκεκριμένο ιατρικό λόγο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ιδρώνουν επίσης οι παλάμες και τα πέλματά σας στη διάρκεια της ημέρας.
Ο νυχτερινός ιδρώτας μπορεί να οφείλεται και σε βακτηριακές λοιμώξεις όπως η ενδοκαρδίτιδα, η οστεομυελίτιδα ή σε κάποιο απόστημα.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλούν ως παρενέργεια το νυχτερινό ιδρώτα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αντικαταθλιπτικά, καθώς και ορισμένα άλλα ψυχοφάρμακα ή αντιπυρετικά.
Αντιμετώπιση
-Φροντίστε η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας να μην είναι πολύ αυξημένη τη νύχτα, 16-18 βαθμοί Κελσίου είναι μια καλή θερμοκρασία για ευχάριστο ύπνο.
-Αποφεύγετε τα πικάντικα ή βαριά φαγητά πριν ξαπλώσετε και φροντίστε να έχετε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
-Αντί για ένα βαρύ πάπλωμα προτιμήστε δύο πιο ελαφριά σκεπάσματα ώστε αν ζεσταίνεστε τη νύχτα να μπορείτε να βγάλετε το ένα.
-Φοράτε πιζάμες από βαμβάκι ή άλλο υλικό που αναπνέει και μη φοράτε κάλτσες στον ύπνο σας.
Πηγή: onmed.gr