Βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη
Η εξάσκηση σε απλές τεχνικές διαλογισμού, όπως η επικέντρωση στην αναπνοή βοηθά στο «χτίσιμο» πιο πυκνής φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη, τον έλεγχο των συναισθημάτων και τη συμπόνοια.
Οκτώ εβδομάδες διαλογισμού μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες δομικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να «ανιχνευθούν» από μαγνητικούς τομογράφους, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
«Αν χρησιμοποιεί κανείς ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου του θα μεγαλώσει, επειδή ακριβώς το αξιοποιεί. Είναι πραγματικά μια πνευματική άσκηση. Είναι σαν να “χτίζεις” μύες» δήλωσε η νευροεπιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Dr Sara Lazar, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, κατά τις οποίες μια ομάδα 16 εθελοντών έκανε ασκήσεις διαλογισμού, η Dr Lazar και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν πιο πυκνή φαιά ουσία σε αρκετά τμήματα του εγκεφάλου τους, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού ιππόκαμπου, της περιοχής που συμμετέχει στη μνήμη, τη μάθηση και τη συναισθηματική ρύθμιση.
Άλλα τμήματα του εγκεφάλου που «ενδυναμώθηκαν» ήταν ο οπίσθιος προσαγώγιος φλοιός –παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τα συναισθήματα- η κροταφο-βρεγματική διασταύρωση, που συμμετέχει στην ενσυναίσθηση και η παρεγκεφαλίδα, η οποία συμβάλλει στο συντονισμό των κινήσεων.
Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν ακολούθησαν συνεδρίες διαλογισμού δεν εμφάνισαν τέτοιες δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους.
Σύμφωνα με τη Dr Lazar, οι πνευματική εξάσκηση ενεργοποίησε τους νευρώνες που συνιστούν τη φαιά ουσία, δημιουργώντας πιο πυκνές διασυνδέσεις μεταξύ τους.
Πηγή: newsbeast.gr