Ένα διαζύγιο μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που χωρίζουν, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική.
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Michigan έδειξε ότι η υγεία των ανθρώπων που βιώνουν ένα διαζύγιο επιδεινώνεται ταχύτερα από όσων παραμένουν παντρεμένοι.
Γιατροί και ψυχοθεραπευτές διαπιστώνουν ότι οι άνδρες υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα υγείας μετά το διαζύγιο, ενώ οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται άμεσα.
Σύμφωνα με τη Βρετανίδα οικογενειακή σύμβουλο Charlotte Friedman, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που χωρίζουν υποφέρουν από άγχος, κακή διάθεση, κατάθλιψη και αϋπνίες, ενώ περίπου το 60% εκδηλώνουν ημικρανίες, έκζεμα και μυϊκούς πόνους.
Στις ΗΠΑ, τα διαζύγια που έχουν πολλές συγκρούσεις, θεωρείται ότι προκαλούν τόσο άγχος που αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες μετατραυματικού στρες, μια κατάσταση που συνήθως συνδέεται με ατυχήματα ή εμπειρίες από εμπόλεμες ζώνες.
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, καθώς βιώνουν συχνότερα συμπτώματα όπως αναδρομές στο παρελθόν, αντικοινωνική συμπεριφορά, αυξημένο άγχος, αϋπνία και ψυχοσωματικές ασθένειες.
Οι μελέτες δείχνουν ότι το ψυχολογικό στρες αυξάνει τη ζημία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην καρδιακή νόσο, καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Λόγω της πίεσης, ο οργανισμός παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία αποσταθεροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά το σώμα ευάλωτο σε ασθένειες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μελέτησαν πρόσφατα 989 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών μηνών, και διαπίστωσαν σχέση μεταξύ άγχους και της ασθένειας.
Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου, οι γυναίκες που υποφέρουν από στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού.
Ο James Lynch, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αναγνώριση των συναισθημάτων και η παραδοχή ότι πρέπει κάποιος να περάσει από τη μεταβατική διαδικασία ίασης είναι καλό σημείο έναρξης. Όταν τα καταλάβει θα είναι στο δρόμο για να τα ξεπεράσει.
Πηγή: onmed.gr