Πριν από μερικές ημέρες, ο καθηγητής Dr. Swen Μalte John, επικεφαλής τoυ EADV’s media and PR committee, σε ομιλία του στο 25ο συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) στην Βιέννη, έδειξε στους δημοσιογράφους μία vintage φωτογραφία, στην οποία ένας νέος αγρότης οδηγεί ένα τρακτέρ στην εξοχή.
Στην φωτό υπάρχει το ερώτημα: «Σας φαίνεται επικίνδυνο αυτό;». Και σίγουρα όσοι έσπευσαν να απαντήσουν γρήγορα, λάθεψαν, διότι με μία δεύτερη ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει, ότι ο αγρότης αυτός κινδυνεύει και μάλιστα σοβαρά.
Ο εχθρός του δεν είναι άλλος από την έκθεση στον Ήλιο, με πιθανότητα εάν δεν προσέξει να πάθει καρκίνο του δέρματος ή και μελάνωμα.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος και το μελάνωμα πιο συχνό από όσο νομίζουμε, τόνισε ο καθηγητής. Το μελάνωμα αυξάνεται ραγδαία , 8% στις ΗΠΑ και 11% στην Γερμανία.
Επίσης, η ακτινοβολία UV έχει πιστοποιηθεί ως η νούμερο 1 αιτία για καρκινογένεσησύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αποτελούν ένα σημαντικό target group το οποίο χρειάζεται προσοχή και δεν θα πρέπει να το υποτιμάμε υπογράμμισε ο κ. Malte John. Στην ΕΕ εργάζονται αυτή την στιγμή 14,5 εκατ. εργάτες όπου το 75% από την δουλειά τους, αφορά σε έκθεση στην ακτινοβολία UV.
Και η αλήθεια είναι, όπως σημείωσε ο καθηγητής, ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί και επομένως να αποφευχθεί. Όμως, είναι γεγονός, ότι πολλές φορές η συμπεριφορά των ανδρών είναι ριψοκίνδυνη.
Ο ομιλητής, επεσήμανε με έμφαση ότι χρειάζεται εκπαίδευση προκειμένου να υπάρχει πρόληψη και καλύτερη προστασία. Η αλήθεια είναι ότι οι εργάτες της υπαίθρου δεν προσέχουν, δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν γνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους της ακτινοβολίας και εν κατακλείδι εργάζονται εκτεθειμένοι κάτω από τον ήλιο.
Είναι αδήριτη ανάγκη επομένως, να ξεκινήσει ένα debate γύρω από τις πολιτικές υγείας και πρόληψης για ένα θέμα που είναι μείζον σε όλη την Ευρώπη (και φυσικά σε όλον τον κόσμο) και πού συχνά το αγνοούμε, κατέληξε ο ομιλητής.
Πηγή: onmed.gr