Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα βαρέα μέταλλα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα βαρέα μέταλλα

Τι είναι, πώς σε επηρεάζουν και πώς μπορείς να προστατευτείς;

Τι είναι τα βαρέα μέταλλα;

Τα βαρέα μέταλλα είναι χημικές ουσίες που άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό αποτελούν μέρος σχεδόν όλων όσων μας περιτριγυρίζουν από το φλοιό της γης μέχρι και το ίδιο μας το σώμα: χαλκός, σίδηρος, κοβάλτιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, αλουμίνιο, μόλυβδος, αρσενικό, κ.τ.λ. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν συσσωρεύονται στο σώμα σε υπερβολικές ποσότητες, αρχίζουν σιγά-σιγά να το δηλητηριάζουν. Επίσης, όταν αυτά τα μέταλλα απελευθερώνονται σε διάφορες μορφές μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για αιώνες.

AdTech Ad

varea metalla

Τι επιδράσεις έχουν στο σώμα μας;

Τα βαρέα μέταλλα είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από το σώμα μας και συνεπώς αρχίζουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γιατροί είχαν καταγράψει τα συμπτώματα των ανθρώπων που είχαν εκτεθεί σε αυτά. Μερικές από τις συνέπειες στην υγεία μας είναι οι εξής:

– Καρκίνος

– Ασθένειες στα νεφρά

– Ασθένειες του ήπατος

– Καθυστερημένη ανάπτυξη

– Αυτισμός

– Αυτοάνοσα νοσήματα

– Ασθένειες των αρθρώσεων

– Διαταραχές του νευρικού συστήματος

– Νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ

– Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος

– Ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Αλλεργίες

Οι συνέπειες που βλέπουμε σε αυτή τη λίστα είναι ξεκάθαρα σημαντικές και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τα βαρέα μέταλλα από το σώμα μας. Πώς εισέρχονται όμως σε αυτό;

Όλα τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν γύρω μας βρίσκονται σε διάφορες μορφές. Οι πιο κοινές περιλαμβάνουν:

– Σωλήνες μολύβδου

– Μεγάλα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, ο τόνος και ο ξιφίας

– Θερμόμετρα με υδράργυρο (όταν σπάνε)

– Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (όταν σπάνε)

– Σκεύη αλουμινίου ή εκείνα που περιέχουν άλλα βαρέα μέταλλα

– Εμβόλια

– Παρασιτοκτόνα

– Προϊόντα υγιεινής και συμβατικά καλλυντικά

– Βενζίνη

– Καπνός

– Πρόσθετα τροφίμων

– Φάρμακα

– Νερό από ορυχεία και βιομηχανίες και άλλα λύματα

– Οδοντιατρικά αμαγάλματα (σφραγίσματα) υδραργύρου

Πώς μπορούμε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας;

Είναι ολοφάνερο λοιπόν πως η αποτοξίνωση από όλους τους παραπάνω παράγοντες είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό επιτυγχάνεται δύσκολα, γιατί η επιβάρυνση είναι μεγάλη και πολύπλευρη. Επίσης, η συσσώρευση σε ιστούς που δεν έχουν μεγάλη μεταβολική δραστηριότητα ή και καλή κυκλοφορία αίματος είναι χρόνια και συσσωρευτική.

Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη και να αποθηκευτούν στο κυτταρόπλασμα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η διαπερατότητα της μεμβράνης και η λειτουργία των οργανιδίων του κυττάρου. Γι’ αυτό, σε κάθε θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διάγνωση και αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες και τοξίνες.

Μια καλή μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας είναι η χηλίωση (απομετάλλωση). Ουσιαστικά περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο χηλικός παράγων, δηλαδή μια συνθετική χημική ουσία που προσκολλάται σε ορισμένα μέταλλα και σχηματίζει μία σύμπλοκη χημική ένωση, η οποία περνώντας μέσα από αυτά αποβάλλεται από το σώμα. Η χηλίωση παλαιότερα γινόταν με ενδοφλέβια σχήματα που βοηθούσαν την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.

Τα EDTΑ+DMSΑ αποτελούν δύο από τα πιο γνωστά σχήματα. Τέτοιου είδους θεραπείες έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικές, αλλά και επιβλαβείς για κάποιους ασθενείς. Σήμερα, η εφαρμοσμένη εναλλακτική χηλίωσης-απομετάλλωσης είναι ασφαλής σε αντίθεση με την παραδοσιακή ενδοφλέβια θεραπεία και στηρίζεται σε τροφικές ουσίες που βοηθούν στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό και προάγουν την υγεία του σώματος. Η χηλίωση μπορεί να επιτευχθεί με θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα.

Για παράδειγμα: το μαγνήσιο προστατεύει τον οργανισμό από το αλουμίνιο. Τα αμινοξέα, ασβέστιο, ιώδιο, βιταμίνη C, ψευδάργυρος προστατεύουν τον οργανισμό από το αρσενικό. Ομοίως, τα αμινοξέα, ασβέστιο, βιταμίνη C και ψευδάργυρος προστατεύουν τον οργανισμό από το κάδμιο. Τέλος, τα αμινοξέα, σελήνιο, βιταμίνη C προστατεύουν τον οργανισμό από τον υδράργυρο.

Μια πολύ καλή και φθηνή ουσία απομετάλλωσης είναι ο ζεόλιθος. Άλλη γνωστή ουσία είναι η σπιρουλίνα. Επίσης, η χλωρέλλα, δηλαδή τα φύκια, έχοντας το αλγινικό νάτριο και άλλες χημικές ουσίες, είναι μία από τις πλέον αποτοξινωτικές ουσίες της φύσης. Τέλος, μια άλλη πρόταση για την προστασία από τα βαρέα μέταλλα είναι η εφαρμογή φίλτρου στο πόσιμο νερό. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι πάρα πολλά στοιχεία της διατροφής μας όπως και αποτοξινωτικά βότανα είναι οι ουσίες που μας προστατεύουν από τα βαρέα μέταλλα.

detox

Πώς μετρούνται τα βαρέα μέταλλα;

Καταστήσαμε σαφές ότι τα βαρέα μέταλλα αθροίζονται στους ιστούς και ιδιαίτερα στους ιστούς με χαμηλή αιμάτωση, συνεπώς η εναπόθεσή τους είναι μεγάλη και η αποδέσμευσή τους δύσκολη. Άρα, λοιπόν, η μέθοδος που εφαρμόζουμε για την μέτρησή τους είναι η ιστική εναπόθεση των βαρέων μετάλλων μέσω της μεθόδου της φασματομετρίας, το Olligoscan. Το Oligoscan είναι μια πολύ πρόσφατη επαναστατική μέθοδος ψηφιακής φασματομετρίας που εκτιμά άμεσα και αναίμακτα τη βιοδιαθεσιμότητα όλων των σημαντικών για την υγεία μετάλλων, των ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων, μόλις σε 7 λεπτά. Με αυτή τη μέθοδο, επιτυγχάνεται η ακριβής προσέγγιση ή μέτρηση των βαρέων μετάλλων στους ιστούς-στόχους και όχι απαραίτητα στο αίμα. Είναι πολύ πιο οικονομική μέθοδος από τον προσδιορισμό των αντίστοιχων βαρέων μετάλλων στην αιματική κυκλοφορία.

Αν λοιπόν τα βαρέα μέταλλα είναι ένα θέμα που –πολύ σωστά- σε απασχολεί, στην Ορθοβιοτική μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου και να μάθεις με τις πιο εξελιγμένες μεθόδους τη συσσώρευση αυτών στον οργανισμό σου καθώς και τρόπους για να αποτοξινωθείς.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr