Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών είναι η κόπωση των ματιών όταν κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως προσωρινά και υποχωρούν από μόνα τους, μπορεί όμως να προκαλέσουν έντονη δυσφορία ή να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα οφθαλμολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία (AOA), τουλάχιστον ο ένας στους δύο εργαζόμενους μπροστά σε οθόνη, εκδηλώνει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του. Με το 31% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών να αφιερώνουν ήδη τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα μπροστά σε ένα κομπιούτερ, tablet ή smartphone, τα συμπτώματα αυτά πιθανότατα θα καθίστανται ολοένα πιο συχνά, σύμφωνα με την εφημερίδα «NewYork Times».
Αίτια
Μια σειρά παραγόντων καθορίζουν το πόσο θα κουραστείτε όταν εργάζεστε μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτοί είναι:
-O φωτισμός του χώρου
-H απόσταση από την οθόνη
-Η φωτεινότητα της οθόνης
-Η στάση του σώματος και η γωνία του κεφαλιού
-Τα υπάρχοντα προβλήματα όρασης
Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα του οπτικού συνδρόμου υπολογιστών, περιλαμβάνουν:
-Κόπωση των ματιών
-Πονοκέφαλους
-Θαμπή ή θολή όραση
-Ξηροφθαλμία
-Πόνο στον αυχένα και τον ώμο
Τι μπορείτε να κάνετε
Με τις παρακάτω απλές πρακτικές θα μειώσετε τις επιπτώσεις του οπτικού συνδρόμου υπολογιστών ή μπορείτε ακόμη και να τις προλάβετε:
-Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός στο δωμάτιο είναι άνετος και σας προφυλάσσει από το θάμβος της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
-Τοποθετείστε την οθόνη του υπολογιστή σας έτσι ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται σε μια άνετη και φυσική στάση καθώς εργάζεστε.
-Κάνετε διαλείμματα. Λίγα λεπτά μακριά από τον υπολογιστή σημαίνουν πολλά για τα μάτια σας. Μη ξεχνάτε πως το ίδιο ισχύει και για τα διαλείμματα για να τεντώσετε την πλάτη και τα χέρια σας.
-Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα. Μια άνετη καρέκλα με ένα στήριγμα για τον αυχένα και την πλάτη θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κόπωση του αυχένα και των ώμων που συνήθως συνδέονται με το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών.
-Ειδικά γυαλιά που διευκολύνουν την εστίαση των ματιών στην οθόνη του υπολογιστή. Για άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών που δεν έχουν ακόμα πρεσβυωπία, συνιστώνται συνήθως μονοεστιακά γυαλιά, ενώ για τους μεγαλύτερους που έχουν πρεσβυωπία συνιστώνται διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά (χωρίς γραμμή), αναλόγως με τις ανάγκες του χρήστη τους. Τα διπλοεστιακά γυαλιά μπορεί να έχουν στο πάνω μέρος μεγαλύτερη από τη συνήθη ζώνη για διάβασμα, ώστε να μην ανεβοκατεβάζετε το κεφάλι σας απ’ το πληκτρολόγιο στην οθόνη όταν γράφετε.
Πηγή: onmed.gr