Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ορθοκολικός καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους από 690.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Η πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος έχουν συμβάλει ώστε οι δείκτες θανάτου από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου να μειώνονται σταθερά την τελευταία εικοσαετία.
Σύμφωνα με τον Δρ Jeffrey Meyerhardt, διευθυντή του Κέντρου Dana-Farber για τον Καρκίνο του Γαστρεντερικού, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ορθοκολικός καρκίνος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί.
Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Ορθοκολικό Καρκίνο στην ΗΠΑ και με την αφορμή αυτή ο ειδικός απαντά σε πέντε καίρια ερωτήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη νόσο.
1. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον ορθοκολικό καρκίνο;
Η ηλικία και το φύλο είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι:
– οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου
– ατομικό ιστορικό καρκίνου στο κόλον, το ορθό, τις ωοθήκες, το ενδομήτριο ή το μαστό
– ιστορικό πολύποδα στο κόλον ή το ορθό
– ιστορικό για ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn
– ιστορικό για ορισμένες κληρονομικές ασθένειες
– παχυσαρκία
– καθιστική ζωή
– διατροφικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών
2. Πώς γίνεται ο προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο;
Πέρα από το γενικό έλεγχο προς αναζήτηση ενδείξεων κακής υγείας, ο ειδικός μπορεί να προτείνει εξέταση για ανίχνευση αφανούς αιμορραγίας από το παχύ έντερο, βαριούχο υποκλυσμό διπλής αντίθεσης, σιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση ή εικονική κολονοσκόπηση.
3. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο;
Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών. Για ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου ή άλλους παράγοντες κινδύνου για ορθοκολικό καρκίνο), ο γιατρός μπορεί να προτείνει να ξεκινά νωρίτερα ο προληπτικός έλεγχος. Η συχνότητα των ελέγχων καθορίζεται από το είδος της εξέτασης, τα ευρήματα κάθε εξέτασης και τους παράγοντες κινδύνου για κάθε ασθενή.
4. Ποια είναι τα συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου;
Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου είναι οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία ή το αίμα στα κόπρανα. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι τα εξής:
– διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώς
– κόπρανα πιο λεπτά απ’ ότι συνήθως
– συχνό φούσκωμα, αίσθημα πληρότητας ή κράμπες
– αναίτια απώλεια βάρους
– επίμονη κόπωση
– τάση προς έμετο
5. Πώς αντιμετωπίζεται ο ορθοκολικός καρκίνος;
Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνηθέστερη θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο, ανεξαρτήτως του σταδίου της νόσου. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα επιλεγεί εξαρτάται από το στάδιο και το ακριβές σημείο εμφάνισης του καρκίνου. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με τη χημειοθεραπεία και/ή την ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν επίσης διάφορες εστιασμένες θεραπείες για τον ορθοκολικό καρκίνο, όπως η θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα.
Πηγή: onmed.gr