Αν την ώρα που σηκώνεστε από την καθιστή θέση, ζαλίζεστε και αυτό σας συμβαίνει συχνά, είναι πιθανό να πάσχετε από ορθοστατική υπόταση.
Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει σχέση με την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε πτώση, ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα.
Το κύριο σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι το συνεχές αίσθημα ζαλάδας, όταν σηκώνεστε γρήγορα. Μπορεί επίσης να βλέπετε κηλίδες.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα τις πρωινές ώρες, μετά το φαγητό ή ακόμη κι όταν βγαίνετε από την μπανιέρα. Αν και η οθοστατική υπόταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια συνείδησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού από πτώση.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η ορθοστατική υπόταση δεν μπορεί να εξαλειφθεί, υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.
-Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι. Μείνετε στο κρεβάτι τουλάχιστον για πέντε λεπτά πριν σηκωθείτε. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει αν πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ στο κρεβάτι. Η καφεΐνη (αν την επιτρέπει η δίαιτά σας), συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης του αίματος.
-Σταθείτε και λυγίστε το κορμί. Αφού σηκωθείτε περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα για να προσαρμοσθεί ο οργανισμός στην όρθια στάση. Αποφύγετε όμως να μείνετε εντελώς ακίνητοι. Προσπαθήστε να σφίξετε τους μηρούς και τους μυς των γλουτών. Η τακτική αυτή μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος από τα πόδια.
-Δοκιμάστε ελαστικές υποστηρικτικές μακριές κάλτσες με συνταγή γιατρού.
-Μην κάνετε μεγάλα γεύματα.
-Πίνετε αρκετό νερό. Ακόμη και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να ενθαρρύνει την ορθοστατική υπόταση, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος.
-Αποφύγετε το αλκοόλ. Αφυδατώνει και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να επιδεινώσει την ορθοστατική υπόταση.
-Κάντε μπάνιο με κρύο νερό. Αποφύγετε το ζεστό μπάνιο. Η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα να συγκεντρωθεί το αίμα στα πόδια.
-Αναζητήστε θεραπεία. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα σοβαρά συμπτώματα.
Πηγή: onmed.gr