Η διαδικασία της σύνθεσης των οστών και ανάπτυξης ενός υγιούς σκελετού, ξεκινά από την εμβρυϊκή ηλικία και ολοκληρώνεται στην ηλικία περίπου των 25 ετών.
Μέχρι τότε ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να «χτίζει» τα οστά του. Με την πρόοδο της ηλικίας το ασβέστιο που λαμβάνεται από τη διατροφή, χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Μετά την ηλικία αυτή, όσο ασβέστιο και αν λάβει κάποιος δεν θα αποκτήσει πιο γερό σκελετό. Χρειάζεται όμως μία συγκεκριμένη ποσότητα για να συντηρήσει τον ήδη υπάρχοντα σε καλή κατάσταση.
Η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να επιδιώκεται όσο το δυνατόν ενωρίτερα, με στόχο την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής κορυφαίας οστικής μάζας. Ωστόσο, στην Ελλάδα μόλις το 25% των κοριτσιών άνω των 11 ετών και το 10% των ενηλίκων καταναλώνουν τις συνιστώμενες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα
Η καθημερινή λήψη ασβεστίου είναι αναγκαία, επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποθηκεύσει το πολύτιμο αυτό μέταλλο.
Κύρια πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αναλόγως με το είδος περιέχουν 250-300 mg ασβεστίου ανά μονάδα (μία μονάδα ισούται με ένα ποτήρι γάλα ή με έναν κεσέ γιαούρτι ή με 30 γρ. κίτρινο τυρί).
Ένα παιδί χρειάζεται περίπου 800 mg ασβεστίου καθημερινά, ένας έφηβος 1.200 και ένας ενήλικας 1.000, αλλά μετά την εμμηνόπαυση απαιτούνται 1.500.
Προσοχή όμως: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να είναι αλμυρά, διότι το αλάτι διεγείρει την αποβολή ασβεστίου, ενώ για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου απαραίτητη είναι η βιταμίνη D, η οποία παράγεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο.
Είναι λάθος πάντως να βασίζεται κανείς στην ηλιοφάνεια για να έχει όση βιταμίνη D χρειάζεται.
Μελέτες έχουν δείξει πως στις μεσογειακές χώρες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό ανεπάρκειάς της απ’ ότι στις βορειοευρωπαϊκές, κυρίως επειδή στις τελευταίες γίνεται μεγάλη κατανάλωση μαργαρινών εμπλουτισμένων με βιταμίνη D.
Εάν πάντως αντιπαθείτε τα γαλακτοκομικά ή έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να τρώτε τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως είναι τα δημητριακά και πολλά ροφήματα.
Πηγή: onmed.gr