Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί μόνο γυναικείο «προνόμιο», πολλοί άνδρες ωστόσο δεν συνειδητοποιούν ότι τα οστά τους γίνονται πιο εύθραυστα με την πάροδο των χρόνων.
Σχεδόν το μισό της οστικής μάζας που αποκτά ένας άνδρας από την παιδική ηλικία έως τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του, χάνεται στη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.
Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες, αλλά οι άνδρες την αναπληρώνουν καλύτερα, καθώς σχηματίζουν περισσότερο οστίτη ιστό στην εξωτερική επιφάνεια του οστού.
Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποια στιγμή της ζωής του οστικό κάταγμα.
Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation) συνιστά ένα τεστ για μέτρηση του κινδύνου οστεοπόρωσης για άνδρες, με τις εξής οκτώ ερωτήσεις:
1. Έχει υποστεί ένας από τους δύο γονείς σας κάταγμα ισχίου ύστερα από τράνταγμα ή πτώση μικρής έντασης;
2. Έχετε σπάσει κάποιο οστό ύστερα από τράνταγμα ή πτώση μικρής έντασης;
3. Έχετε λάβει κορτικοστεροειδή σε χάπια (κορτιζόνη, πρεδνιζόνη κ.λπ.) για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών;
4. Έχετε απώλεια ύψους μεγαλύτερη των 3 εκ.;
5. Καταναλώνετε τακτικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ;
6. Καπνίζετε περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως;
7.Υποφέρετε συχνά από διάρροια, που οφείλεται σε προβλήματα όπως κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn;
8. Έχετε παρουσιάσει ποτέ ανικανότητα, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης;
Εάν απαντήσετε «ναι» σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, δεν σημαίνει ότι έχετε οστεοπόρωση, αλλά ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, που θα σας πει εάν είναι ανάγκη να υποβληθείτε σε εργαστηριακό έλεγχο.
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό μέσω της μέτρησης οστικής πυκνότητας.
Πηγή: onmed.gr