Σάββατο , 14 Δεκέμβριος 2024
Παχυσαρκία: Ποιος είναι ο ρόλος της καθιστικής εργασίας

Παχυσαρκία: Ποιος είναι ο ρόλος της καθιστικής εργασίας

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που κάνουν καθιστική εργασία, τότε μια νέα έρευνα από τη σχολή Brown στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ίσως σας θορυβήσει αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχετε για να εκδηλώσετε παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας σε ενήλικες είναι ανάλογος με τις ώρες καθιστικής εργασίας.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που διάγουν καθιστική ζωή έχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το αυξημένο άγχος/στρες, η κατάθλιψη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την σρ Lin Yang, εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.891 συμμετεχόντων ηλικίας από 21 έως 65 ετών, οι οποίοι εργάζονταν εκτός εστίας για τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ειδικά καταρτισμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με τα κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία του καθενός και τον χρόνο που ξοδεύουν καθημερινά καθήμενοι στην εργασία τους. Οι ερευνητές αντιπαρέβαλλαν τα στοιχεία αυτά με τις απαντήσεις των ίδιων συμμετεχόντων για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του καθενός.

Διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες που ξοδεύουν 30 λεπτά ή λιγότερο καθήμενες στην εργασία τους καθημερινά, εκείνες που περνούν 31-180 λεπτά καθήμενες ήταν 1,53 φορές πιο πιθανό να είναι παχύσαρκες, ενώ για τις γυναίκες που ξόδευαν πάνω από 360 λεπτά καθήμενες το νούμερο αυξανόταν στις 1,7 φορές.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι η περαιτέρω διαστρωμάτωση αποκάλυψε ότι αυτή η σχέση (καθιστικής εργασίας και παχυσαρκίας) διέφερε από φυλή σε φυλή και έβρισκε εφαρμογή περισσότερο για τις μαύρες γυναίκες, αλλά όχι το ίδιο για τις λευκές γυναίκες.

Επιπλέον, η ομάδα δεν διαπίστωσε καμία στατιστικά επαρκή συσχέτιση στις περιπτώσεις των ανδρών.

“Η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ του χρόνου που περνούν οι άνδρες καθήμενοι στην εργασία τους και του σωματικού τους βάρους μπορεί να εξηγηθεί από τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη σωματική δραστηριότητα που έχουν εκτός εργασίας. Οι άνδρες είναι πιο δραστήριοι κατά τον ελεύθερο χρόνο τους συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες τείνουν να κάνουν λιγότερο έντονη και πιο ήπια δραστηριότητα σε σύγκριση με τους άνδρες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Preventing Chronic Disease.

 

 

Πηγή: onmed.gr