Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν το πάγκρεας δεν παράγει ικανή ποσότητα ινσουλίνης ή ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται σε αυτή με ικανοποιητικό τρόπο.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι δύσκολο να εντοπιστούν, γι’ αυτό και οι περισσότεροι πάσχοντες είτε δεν το γνωρίζουν είτε το διαπιστώνουν όταν έχουν εμφανιστεί επιπλοκές στην υγεία.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η έντονη δίψα, η απώλεια βάρους, οι δερματικοί ερεθισμοί, το μούδιασμα χεριών και ποδιών, η κόπωση και η ευερεθιστότητα και η θολή όραση.
Υπάρχουν όμως και κάποια συμπτώματα που δεν έχουμε συνδέσει με τον διαβήτη γι’ αυτό και παραμελούμε.
Αλλαγές στο δέρμα
Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας, όπως να σκουραίνει ή να δημιουργούνται περίεργα σημάδια στις πτυχώσεις του (συνήθως στο πίσω μέρος του λαιμού, τους αγκώνες ή τις αρθρώσεις), μπορεί να πρόκειται για προειδοποίηση αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που προάγουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δημιουργεί τις δυσχρωμίες. Μια μέτρηση σακχάρου μπορεί να δείξει ότι ο ασθενής πάσχει από διαβήτη ή να ανιχνεύσει υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που είναι και το πιθανότερο, υποδηλώνει όμως ότι βρίσκεται στο δρόμο για την εκδήλωση της νόσου.
Βελτίωση της όρασης
Αν διαπιστώσετε ξαφνικά ότι πλέον δεν χρειάζεστε τα γυαλιά σας, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό σημάδι! Αν και η θολή όραση αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα διαβήτη, έχει παρατηρηθεί άνθρωποι στην αρχή διαβήτη να έχουν βελτιωμένη όραση και όταν αρχίζουν τη θεραπεία του διαβήτη να χρειάζονται και πάλι γυαλιά. Ο διαβήτης προκαλεί μετακίνηση των υγρών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των υγρών στα μάτια, γεγονός που προκαλεί ακανόνιστη όραση.
Έντονη φαγούρα
Ο διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα και κνησμός. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν φαγούρα στα χέρια και τα πόδια, κάτι ποι οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του διαβήτη.
Μειωμένη ακοή
Αν βάζετε στο τέρμα την ένταση της τηλεόρασης ή ζητάτε από τους άλλους να επαναλάβουν διαρκώς, καλό είναι να κάνετε μια μέτρηση σακχάρου. Σχετική επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η απώλεια ακοής μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη. Οι άνθρωποι με προδιαβήτη είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ακοής από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο διαβήτης καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του εσωτερικού αυτιού, που οδηγεί σε μειωμένη ακοή.
Έντονο ροχαλητό
Περίπου οι μισοί από τους πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 έχουν υπνική άπνοια. Αν έχετε διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, που χαρακτηρίζεται από δυνατό ροχαλητό και υπνηλία, είναι σκόπιμο να εξεταστείτε για διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατη καναδική μελέτη έδειξε ότι το 23% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ήπια ή μέτρια αποφρακτική άπνοια ύπνου, ανέπτυξαν διαβήτη μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων. Η σύνδεση δεν έχει αποσαφηνιστεί, εικάζεται όμως ότι οι ασθενείς με άπνοια ύπνου απελευθερώνουν ορμόνες του στρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πηγή: prevention.com