Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025
Πέντε λόγοι που οι γυναίκες δεν έχουν κανονική περίοδο

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες δεν έχουν κανονική περίοδο

Σε πολλές γυναίκες τυχαίνει να μην έρχεται η περίοδός τους (έμμηνος ρύση) την ημέρα που την περιμένουν.

Η καθυστέρηση στην περίοδο μιας γυναίκας φέρνει συχνά σύγχυση και άγχος. Δείτε ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό:

Στρες

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το στρες δεν μας επηρεάζει μόνο ψυχολογικά, αλλά επίσης έχει μια βιολογική επίδραση στον οργανισμό μας. Πολλές σωματικές παθήσεις συνδέονται με το αυξημένο στρες και μία από αυτές είναι και η έμμηνος ρύση. Όταν έχετε αυξημένο στρες το ποσό των ορμονών στο σώμα σας μειώνεται, κάτι το οποίο διαταράσσει την ωορρηξία και τον έμμηνο κύκλο, μια κατάσταση γνωστή ως δευτεροπαθή αμηνόρροια.

Υπερβολική σωματική άσκηση

Η αμηνόρροια μπορεί επίσης να προκαλείται από την υπερβολική άσκηση. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο σε επαγγελματίες αθλήτριες που γυμνάζονται σκληρά και έχουν χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να συμβεί όταν οι γυναίκες χάνουν πολύ βάρος και όταν αλλάζει η ορμονική ισορροπία στον οργανισμό τους.

Η έντονη άσκηση φέρνει μείωση του σωματικού λίπους. Δεδομένου ότι η έμμηνος ρύση εξαρτάται και από το λίπος στο σώμα της γυναίκας, μια αλλαγή στο ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες. Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αύξηση των οιστρογόνων που μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία. Αυτό μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο.

Υπερβολικό σωματικό βάρος ή πολύ μικρό σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία προκαλεί επιπλοκές στην έμμηνο ρύση, επειδή τα λιποκύτταρα παράγουν επιπλέον οιστρογόνα.

Από την άλλη πλευρά, όταν μια γυναίκα είναι λιποβαρής, τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό της μειώνονται τόσο πολύ, ώστε φτάνει στο σημείο να μην έχει καν ωορρηξία.

Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την ωρίμανση του ανθρώπινου σώματος. Ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματος, απελευθερώνοντας μία ορισμένη ποσότητα ορμονών στο αίμα. Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως συνδέεται με ωορρηκτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε πολυάριθμες αλληλεπιδράσεις των θυρεοειδικών ορμονών με το θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα.

Ορμονική ανισορροπία

Το σύμπτωμα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική ανισορροπία, η οποία συμβαίνει λόγω της ελλιπούς ωορρηξίας και των μεταβολών στα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Η κανονικότητα του έμμηνου κύκλου εξαρτάται από τη σοβαρότητα και το επίπεδο αυτής της ανισορροπίας. Το σύμπτωμα των πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται και με άλλα συμπτώματα, όπως ανάπτυξη τριχών στο στήθος και το πρόσωπο, δυσκολία απώλειας σωματικού βάρους και πιθανά προβλήματα γονιμότητας.

Πηγή: onmed.gr