Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Πέντε λόγοι που κρυώνετε συνέχεια

Πέντε λόγοι που κρυώνετε συνέχεια

Είναι λογικό να τρέμετε εάν κατά λάθος ρυθμίσατε το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς, όμως θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν νιώθετε άνετα με το μακρυμάνικο ή τα χέρια σας είναι σαν παγάκια ενώ όλοι γύρω σας ζεσταίνονται.

Δείτε μερικούς από τους βασικότερους λόγους που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι κρυώνετε ενώ οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές.

1. Έχετε πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος

Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 18,5 και κάτω δεν έχουν στο σώμα τους τις αρκετές ποσότητες λίπους ώστε να υπάρχει «μόνωση» απέναντι στις θερμοκρασίες που επικρατούν στο περιβάλλον. Παράλληλα, τα άτομα αυτά πιθανότατα δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων, οπότε ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και το σώμα τους δεν παράγει αρκετή θερμότητα.

2. Έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή σας

Η ευαισθησία στο κρύο αποτελεί τυπικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, όταν δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών. Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κι έτσι το σώμα δεν παράγει αρκετή θερμότητα.

3. Έχετε έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα, παρέχοντας σε κάθε κύτταρο του σώματος θερμότητα και θρεπτικά συστατικά. Όταν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό είναι χαμηλά, τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τις ζωτικής σημασίας λειτουργίες τους.

4. Έχετε κακή κυκλοφορία

Εάν η ευαισθησία στο κρύο εντοπίζεται μόνο στα χέρια και τα πόδια αλλά όχι στο υπόλοιπο σώμα, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής η αιμάτωση των άκρων. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μία από τις πιθανές αιτίες της κακής κυκλοφορίας.

5. Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου αποσυντονίζει το νευρικό σύστημα, άρα απορρυθμίζει και τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος. Παράλληλα, όταν είμαστε κουρασμένοι ο μεταβολισμός λειτουργεί με πιο αργό ρυθμό, άρα το σώμα παράγει λιγότερη θερμότητα.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr