Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Περί φυσιολογικών σεξουαλικών φαντασιώσεων

Περί φυσιολογικών σεξουαλικών φαντασιώσεων

Τι απαντούν οι ειδικοί

Ελπίζοντας σε περιπτύξεις με δυο γυναίκες είναι… φυσιολογικό, αλλά ορισμένες φαντασιώσεις είναι παθολογικές σύμφωνα με έρευνα που εστιάζει στις φαντασιώσεις.

Τι ορίζουμε ως φυσιολογική και τι ως ασυνήθιστη σεξουαλική φαντασίωση; Η έγκυρη επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine δημοσιεύει την απάντηση βάσει έρευνας από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις και τις περιγραφές ενός δείγματος 1517 ενηλίκων από το Κεμπέκ – 799 άνδρες και 718 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 30 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο όπου περιέγραφαν τις φαντασιώσεις τους, καθώς και την αγαπημένη τους σεξουαλική φαντασίωση με μεγάλη λεπτομέρεια. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα:
-Η φύση των σεξουαλικών φαντασιώσεων ποικίλει μεν, αλλά ελάχιστες από τις περιγραφόμενες φαντασιώσεις θεωρούνται στατιστικά σπάνιες ή ασυνήθιστες.
– Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες φαντασιώσεις και τις περιγράφουν πολύ πιο ζωηρά από τις γυναίκες.
– Σημαντικό ποσοστό των γυναικών (30-60%) έχουν φαντασιώσεις με θέμα την υποταγή (π.χ. δέσιμο).
– Επίσης σε αντίθεση με τους άνδρες οι περισσότερες γυναίκες διαχωρίζουν ξεκάθαρα την φαντασία και την επιθυμία. Λόγου χάρη οι γυναίκες που έχουν τις πιο ακραίες φαντασιώσεις υποταγής (π.χ. υπό την εξουσία ενός αγνώστου) διευκρινίζουν ότι δεν θέλουν να γίνουν ποτέ οι φαντασιώσεις πραγματικότητα.
– Στις φαντασιώσεις των γυναικών συχνά κυριαρχεί ο σύντροφός τους, ενώ στους δεσμευμένους άνδρες κυριαρχούν οι εξωσυζυγικές φαντασιώσεις.
– Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στους άνδρες υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοναδικών μεταξύ τους φαντασιώσεων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι φαντασιώσεις που χαρακτηρίζονται παθολογικές είναι εκείνες που εμπλέκουν άτομα χωρίς τη συναίνεσή τους, προκαλούν πόνο ή είναι απολύτως απαραίτητες για την πρόκληση ευχαρίστησης.

Πηγή: Vita.gr