Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024
Ποια ακουστικά είναι πιο επικίνδυνα για την ακοή;

Ποια ακουστικά είναι πιο επικίνδυνα για την ακοή;

Εσείς προτιμάτε τα ογκώδη, old school ακουστικά ή τις «ψείρες» που χωρούν παντού και μπορείτε να τις έχετε πάντα μαζί σας;

Η επιλογή του ενός ή του άλλου τύπου ακουστικών δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του ήχου αλλά και την ακοή μας, οπότε πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν αποφασίσετε.

bigstock White Earbuds 92638031

Σύμφωνα με στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα κρούσματα απώλειας ακοής σε εφήβους έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30% σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’80 και τη δεκαετία του ’90, λόγω της έκθεσης σε ήχους υψηλής έντασης.

Η παράμετρος που καθιστά το ζήτημα αυτό εξέχουσας σημασίας είναι το γεγονός ότι η απώλεια ακοής δεν μπορεί να θεραπευθεί.

Η ηχορύπανση που συμβάλλει στην απώλεια ακοής είναι ως ένα βαθμό αναπόφευκτη, καθώς προέρχεται από το περιβάλλον, για παράδειγμα από τα αυτοκίνητα, τον εργασιακό χώρο ή μηχανήματα. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε την εκούσια έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης, όπως αυτοί που προέρχονται από ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά και τα mp3 players.

Ο βαθμός της απώλειας ακοής εξαρτάται τόσο από την ένταση των ήχων όσο και από τη διάρκεια της έκθεσης, επισημαίνει ο Δρ Ντέιβιντ Σέσελ από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ των ΗΠΑ.

Ο ειδικός εκτιμά ότι η έκθεση σε ήχους άνω των 90 dB κατά μέσο όρο για 8 ώρες την ημέρα σχεδόν εγγυάται την απώλεια ακοής. Φυσικά, όσο αυξάνεται η ένταση, τόσο μειώνεται ο χρόνος που χρειάζεται για να προκαλέσει βλάβες στα αφτιά.

Οι περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές φτάνουν σε ένταση έως και τα 120 dB. Σε αυτά τα επίπεδα, μπορεί να προκύψει απώλεια ακοής ακόμη και μετά από μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να ορίζουμε την ένταση των συσκευών στο μέγιστο δυνατό όριο και η έκθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά την ημέρα.

Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβουμε εάν η ένταση είναι υπερβολικά υψηλή είναι να προσπαθούμε να εντοπίσουμε ήχους από το περιβάλλον μας ενώ ακούμε μουσική. Εάν δεν μπορούμε να ακούσουμε τίποτα απ’ ό,τι συμβαίνει γύρω μας, τότε η ένταση είναι σίγουρα πολύ υψηλή.

Όσον αφορά το είδος των ακουστικών που θα επιλέξουμε, οι ειδικοί συνιστούν τα μεγάλα ακουστικά που καλύπτουν όλο το αφτί αντί για τα ακουστικά «ψείρες» που μπαίνουν μέσα στο αφτί.

Ο λόγος είναι ότι οι «ψείρες» προσθέτουν αυτομάτως περίπου 9 dB έντασης στον παραγόμενο ήχο, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στον ακουστικό πόρο.

Επίσης, οι «ψείρες» δεν μπλοκάρουν τους ήχους από το περιβάλλον, οπότε συνήθως ανεβάζουμε υπερβολικά την ένταση της ηλεκτρονικής συσκευής για να μην μας ενοχλούν.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr