Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα στις γυναίκες

Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα στις γυναίκες

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, η διατροφή επηρεάζει άμεσα τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο γυναικείο πληθυσμό.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή αρθρίτιδας που συνοδεύεται από ισχυρούς πόνους, ακαμψία και οίδημα σε πολλαπλές αρθρώσεις του σώματος, κυρίως στα άνω και κάτω άκρα. Πρόκειται για το συνηθέστερο αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει τις αρθρώσεις. Αν και παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα, οι δείκτες ΡΑ είναι αυξημένοι στο γυναικείο πληθυσμό.

Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 93.859 γυναικών, οι οποίες συμπλήρωναν αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια ανά τέσσερα χρόνια. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε διαγνωσθεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά το ξεκίνημα της μελέτης.

Οι γυναίκες ακολουθούσαν είτε την τυπική Δυτική Διατροφή, ένα διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει κυρίως κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά), επεξεργασμένους σπόρους, τηγανητό φαγητό, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και γλυκά, είτε τη λεγόμενη «Συνετή Διατροφή» (the Prudent Diet), η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, πουλερικά και ψάρι.

Κατά το διάστημα που διήρκησε η μελέτη, 347 από τις γυναίκες εκδήλωσαν ΡΑ, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 39 ετών. Ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες κινδύνου που πιθανώς επηρέασαν την πορεία της υγείας τους, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική κατάσταση και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Κατόπιν προσαρμογής βάσει των παραγόντων αυτών, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή δυτικού τύπου συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του αυτοάνοσου νοσήματος.

«Η υγιεινή διατροφή αποτελεί πιθανώς μέθοδο πρόληψης της επιβαρυντικής αυτής ασθένειας, ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου», επισημαίνει ο Bing Lu, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Jacob Teitelbaum, παθολόγος, με τη σειρά του αναφέρει ότι η διατροφή επηρεάζει τους μηχανισμούς εκδήλωσης φλεγμονής στο σώμα. Δεδομένου ότι η φλεγμονή αποτελεί τη βασική αιτία που πυροδοτεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η διατροφή επηρεάζει σαφώς τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Ο ειδικός συμπληρώνει πως εδώ και δεκαετίες έχει μειωθεί στο γενικό πληθυσμό η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων (τα οποία βρίσκονται στο ψάρι και ορισμένα φυτικά έλαια) ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η κατανάλωση Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην εκδήλωση της φλεγμονής και βρίσκονται στο ζωικό λίπος. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια «φλεγμονώδης υπεροδήγηση» του οργανισμού, όπως τη χαρακτηρίζει.

Επίσης, σύμφωνα με τον Teitelbaum, λευκές τροφές, όπως η ζάχαρη, η λευκή πατάτα και το λευκό αλεύρι, προωθούν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ορμονών.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr