Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες την τελευταία δεκαετία, που καταδεικνύουν ότι η παχυσαρκία και η κατανάλωση φαγητών με πολλά λιπαρά και πολλές θερμίδες, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για πολλά είδη καρκίνων.
Μία νέα επιστημονική μελέτη, όμως, έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία επιβεβαιώνοντας πλέον όσα έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν μέσα από επιδημιολογικές συσχετίσεις.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Γουάιτχεντ και το Ινστιτούτο Αντικαρκινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα βιολογικό μηχανισμό, θέλοντας να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της διατροφής σε πειραματόζωα.
Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, η διατροφή με υψηλά λιπαρά καθιστά τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας (επιθήλιου) του εντέρου πιο επιρρεπή στο να γίνουν καρκινικά.
Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή με άφθονα λιπαρά προκαλεί πληθυσμιακή «έκρηξη» των βλαστοκυττάρων του εντέρου και επίσης τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων που συμπεριφέρονται και αυτά σαν βλαστικά, δηλαδή διαιρούνται συνεχώς και, στην πορεία, διαφοροποιούνται σε άλλα είδη κυττάρων. Όμως αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν όγκοι στο έντερο.
«Όχι μόνο η διατροφή με πολλά λιπαρά αλλάζει τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, αλλά κάνει το ίδιο με τη βιολογία των μη βλαστικών κυττάρων, πράγμα που από κοινού οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού όγκων», δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Ομέρ Γιλμάζ, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι πέρα από τα παραπανίσια κιλά, το είδος της διατροφής παίζει επίσης ρόλο, με τους ερευνητές να προσανατολίζονται στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν σε όγκους που αναπτύσσονται στο έντερο παχύσαρκων ανθρώπων, οι οποίοι καταναλώνουν πολλά λιπαρά.
Πηγή: onmed.gr