Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025
Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι έφηβοι και οι ενήλικες

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι έφηβοι και οι ενήλικες

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, το 2013 μόνο στην Ευρώπη καταγράφηκαν 31.685 κρούσματα ιλαράς, αριθμός αυξημένος κατά 348% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2007, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η αύξηση αυτή καταδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι δεν εμβολιάζονται από την εφηβεία και μετά, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω του αδικαιολόγητου φόβου για την ασφάλεια των εμβολίων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο ένας στους δέκα γονείς στη χώρα μας παραδέχονται ότι διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Παρά τις επιφυλάξεις τους πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των γονέων εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Έφηβοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εφηβεία πρέπει να γίνεται:

-H επαναληπτική δόση του τριπλού εμβολίου για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη.

-Tο τετραδύναμο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Περιέχει τέσσερα στελέχη του (τα A, C, w135 και Y) και συνιστάται να γίνεται μία δόση του στις ηλικίες 12-15 ετών.

-Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV. Το εμβόλιο εναντίον του HPV, που είναι γνωστός ως η αιτία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, συνιστάται στα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, στις νεαρές γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών, αλλά και στους ομοφυλόφιλους άντρες, ηλικίας 18-26 ετών, διότι τα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV προκαλούν και άλλες μορφές καρκίνου, όπως αυτοί του πρωκτού, του πέους και του στόματος (μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή).

Νεαροί ενήλικες

Οι ενήλικες μετά τα 60 πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα και μετά τα 65 το συζευγμένο 13δύναμο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, συνιστάται σε όλους μία δόση του εμβολίου για τον έρπητα, εκτός κι αν πάσχει κανείς από χρόνιο πρόβλημα υγείας που αποτελεί αντένδειξη (αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση της σοβαρής ανοσοανεπάρκειας).

 

Πηγή: onmed.gr