Η άνοιξη έφτασε και μαζί με αυτήν και οι αλλεργίες με όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα: τσιμπλιασμένα μάτια το πρωί, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, δύσπνοια, ασταμάτητα φτερνίσματα και πάει λέγοντας.
Τα τελευταία χρόνια οι αλλεργίες αυξάνονται, γεγονός που οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος, την αυξημένη υγρασία, την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, την έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν με περισσότερο στρες και σε «αποστειρωμένα» περιβάλλοντα (χωρίς επαφή με ζώα), που τελικά ευνοούν τις αλλεργίες, κυρίως στα παιδιά.
Αν σας επηρεάζουν οι αλλεργίες της άνοιξης, αυτές που οφείλονται δηλαδή κυρίως στη γύρη των ανθισμένων δέντρων και άλλων φυτών, πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο αλλεργιολόγο για να σας δώσει αγωγή που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Μέχρι τότε, μάθετε για τους παράγοντες που τις προκαλούν, τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν, αλλά και τους τρόπους που υπάρχουν για να τις αντιμετωπίσετε.
Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες
Αλλεργική ρινίτιδα
Συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και πονοκέφαλος είναι τα βασικά συμπτώματα.
Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το μόνιμο μπούκωμα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως η ιγμορίτιδα.
Ρινοεπιπεφυκίτιδα
Έχει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας σε συνδυασμό με φαγούρα στα μάτια, κοκκίνισμα και δακρύρροια.
Αλλεργικό άσθμα
Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι, μπορεί να εκδηλώνεται με απλό ξερό βήχα, αλλά να φτάνει μέχρι και σε «βράσιμο» στο στήθος προκαλώντας δύσπνοια.
Πρόληψη
Προκειμένου να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων, μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό να σας συστήσει μια προληπτική αγωγή. Παράλληλα πρέπει να μειώσετε την έκθεσή σας στους αλλεργιογόνους παράγοντες:
-Αερίζετε καλά το σπίτι πολύ νωρίς το πρωί και μετά κλείνετε ερμητικά πόρτες και παράθυρα.
-Αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, ειδικά όταν φυσάει ή έχει έντονη ηλιοφάνεια.
-Να κρατάτε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας.
-Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα.
-Φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.
Αντιμετώπιση
Για τη ρινίτιδα, ο γιατρός θα σας συστήσει αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, χάπια ή σταγόνες για το στόμα, Για την επιπεφυκίτιδα, θα σας χορηγήσει αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα θα σας δώσει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, σπρέι κορτιζόνης και αντιλευκοτριενικά δισκία.
Πηγή: onmed.gr