Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου.
Είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα γάλακτος, πιο σκούρα στο χρώμα, δεν έχει γάλα και πολλοί είναι εκείνοι που την αγαπούν γιατί εκτιμούν την πραγματική γεύση του κακάο και της σοκολάτας και όχι την αλλοιωμένη της εκδοχή που είναι η γάλακτος.
Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να αποτελεί το μυστικό για την υγεία της καρδιάς σας, σύμφωνα με ερευνητές από το Ίδρυμα Διατροφής & Υγείας Rowett του Πανεπιστημίου της Αμπερντήν, στη Σκωτία.
Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, επειδή καταπολεμά τη θρόμβωση. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η αντιθρομβωτική δράση της μαύρης σοκολάτας αρχίζει μέσα σε 2 ώρες από την κατανάλωσή της και στα δύο φύλα, ενώ στους άντρες είναι πιο ισχυρή. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, η σοκολάτα ασκεί οξεία δράση στο σώμα ανδρών και γυναικών, αλλά στις γυναίκες η δράση είναι ηπιότερη.
Διευκρίνισε ωστόσο πως τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν άλλοθι για να καταναλώνει κανείς ανεξέλεγκτα σοκολάτα, καθώς είναι πολύ πλούσια σε λίπη και ζάχαρη και μπορεί να σας φορτώσει με κιλά.
Μία μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο σε καθημερινή βάση πάντως, κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.
Πηγή: onmed.gr