Μία βρετανο-αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, αποκαλύπτει ότι η ευτυχία, όσο αυτή εξαρτάται από τον χρηματικό παράγοντα, δεν κρύβεται ούτε στα πολλά ούτε στα λίγα.
Προκειμένου να καταλήξουν στο ποσό, οι επιστήμονες μελέτησαν στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες, συσχετίζοντας το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κεφαλή) με το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή.
Όπως διαπίστωσαν, όταν μια χώρα είναι φτωχή, η ευτυχία των πολιτών της αυξάνει αναλογικά με την αύξηση του εισοδήματος.
Όταν, όμως, μια χώρα περνάει ένα όριο ανάπτυξης, τότε το αίσθημα της ευτυχίας αποσυνδέεται από τα εισοδήματα.
Πώς εξηγούν αυτό το φαινόμενο αυτό οι ερευνητές; Από ένα σημείο και μετά, φαίνεται πως οι άνθρωποι αποκτούν νέες αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες που ίσως να μην μπορούν να τις ικανοποιήσουν.
Πού ορίζεται τελικά, όμως, το εισοδηματικό όριο της ευτυχίας; Σύμφωνα με την έρευνα, για να είναι κάποιος ευτυχισμένος, αρκούν 30.000 δολάρια.
Μάλιστα, αν κάποιος βγάζει πάνω από αυτό το ποσό το χρόνο, όχι μόνο δεν αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας του αλλά ίσως να γίνεται και πιο δυστυχισμένος.
Η νέα μελέτη εντόπισε το όριο του «παράδοξου» στα 30.000 έως 36.000 δολάρια (σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης), επίπεδο πέρα από το οποίο όχι απλώς η ευτυχία μένει στάσιμη, αλλά μπορεί να εμφανίζει και μικρή υποχώρηση.
Ήδη, όταν μία χώρα φθάνει ένα ΑΕΠ ανά κεφαλή της τάξης των 20.400 δολαρίων, η αύξηση της ευτυχίας από το παραπάνω εισόδημα αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο αισθητή (αυξάνεται αλλά με φθίνοντα ρυθμό).
Η ευτυχία κορυφώνεται περίπου στα 30.000 δολάρια ετησίως, μετά μένει στάσιμη και από τα 36.000 δολάρια αρχίζει να μειώνεται με το παραπάνω εισόδημα.
Πηγή: onmed.gr