Το πιπέρι θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και όχι άδικα, αφού μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει ένα πιάτο.
Εκτός από τη συνεισφορά του στη διατροφή όμως, έχει και μια σειρά άλλων ιδιοτήτων που το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας.
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Η πιπερίνη, που ευθύνεται και για την αψάδα του μπαχαρικού αυτού, φαίνεται πως διαθέτει την ικανότητα να μειώνει την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων σε εργαστηριακή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες, πρόκειται όμως για μια πολλά υποσχόμενη έρευνα.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Το μαύρο πιπέρι ενισχύει την σωστή απορρόφηση (την εξαγωγή όλων των θρεπτικών συστατικών) των τροφών. Επιπλέον, το εξωτερικό του στρώμα που περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που διεγείρουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα βοηθήματα απώλειας βάρους περιέχουν μαύρο πιπέρι.
Μπορεί να βελτιώσει το κατεστραμμένο νευρικό σύστημαΚαταπολεμά την ανάγκη για τσιγάρο
Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Alternative and Complementary Medicine βρήκε πως όταν οι χρόνιοι καπνιστές μυρίζουν μαύρο πιπέρι για δύο λεπτά μειώνεται η επιθυμία για νικοτίνη και καθυστερεί η ανάγκη τους για τσιγάρο.
Σε μια ερευνητική μελέτη από το ινστιτούτο McCormick Science Institute, το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού βελτίωσε τη λειτουργία κατάποσης σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό, ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2012 από το Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters βρήκε πως η ουσία πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι σταματά τη δράση του ενζύμου που μειώνει τη ντοπαμίνη και ενδέχεται να είναι αποτελεσματική για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία που να προχωράνε αυτές τις μελέτες ένα βήμα παρακάτω.
Πηγή: queen.gr