Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Πλαστική χειρουργική: Διαρκής επαγρύπνηση για την ασφάλεια της επέμβασης

Πλαστική χειρουργική: Διαρκής επαγρύπνηση για την ασφάλεια της επέμβασης

Αναγκαία καθίσταται σήμερα στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής η διαρκής πληροφόρηση για νέες τεχνικές και μεθόδους, νέες έρευνες, follow-up που έρχονται συνέχεια στο φως της δημοσιότητας, αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση λόγω της πληθώρας υλικών και μέσων, αφού ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να εγγυηθεί πρωτίστως την ασφάλεια στους πελάτες του, καθώς και τα μακροχρόνια και φυσικότερα αποτελέσματα. 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στο 11ο Εθνικό και Διεθνές Συνέδριο «Systemics and Health Care» που πραγματοποιήθηκε 10-12 Ιουλίου στην Αθήνα από τον πλαστικό χειρουργό Άρη Νταμάγκα, αναπληρωτή διευθυντή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, επιστήμονες από πολλές χώρες μοιράστηκαν τη φιλοσοφία και την εμπειρία τους, παρουσιάζοντας σύγχρονες και δυναμικές λύσεις για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα υγείας.

Ο κ. Νταμάγκας, που συμμετείχε ως ομιλητής με θέμα «Body modification and Health care», αναφέρθηκε, μέσα από τη νοσοκομειακή και ιδιωτική του διαδρομή, στις βασικές αρχές που οδηγούν στην επιτυχημένη φροντίδα υγείας όσων επιλέγουν ή αναγκάζονται να τροποποιήσουν το σώμα τους είτε για αισθητικούς είτε για επανορθωτικούς λόγους. «Η πλαστική χειρουργική είναι μια δυναμική ειδικότητα που δεν παύει να εξελίσσεται διαρκώς. Η άρτια επιστημονική κατάρτιση, η τεχνογνωσία και η συνεχής επιστημονική ενημέρωση του πλαστικού χειρουργού αποτελούν, λοιπόν, ουσιώδη στοιχεία για μια ασφαλή και υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας», όπως τόνισε.

Μιλώντας για τη σχέση πλαστικού χειρουργού-υποψήφιου για πλαστική επέμβαση, αναφέρθηκε στη σημασία της αμοιβαίας και αμφίδρομης ενημέρωσης για την ελεύθερη απόφαση του υποψήφιου αλλά και για το σωστό προγραμματισμό της επέμβασής του: «Συνηθίζω να λέω ότι το πιο σημαντικό πράγμα μετά από την ίδια την επέμβαση είναι η προεγχειρητική συνεδρία (μία ή περισσότερες). Και αυτό γιατί αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας ποιοτικής επικοινωνίας μεταξύ πλαστικού χειρουργού – ενδιαφερόμενου για πλαστική επέμβαση. Σημαντικό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, είναι ο πλαστικός χειρουργός και ο υποψήφιος να μοιραστούν ένα κοινό νόημα για το προσδωκόμενο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της επέμβασης, οι στόχοι που θα τεθούν να είναι ρεαλιστικοί, να αποφευχθούν οι βίαιες και ριζικές αλλαγές και η τροποποίηση που θα αποφασιστεί να διασφαλίζει την ανάδειξη της μοναδικότητας του υποψήφιου».

Μέσα από την ομιλία του κ. Νταμάγκα αναδείχτηκε η αξία της προσωποκεντρικής προσέγγισης του υποψήφιου για πλαστική επέμβαση και η σημαντικότητα των συναισθημάτων στην ιατρική φροντίδα: «Στο πλαίσιο αυτής της εξατομίκευσης, ο πλαστικός χειρουργός χρειάζεται -εκτός από τις ιατρικές πληροφορίες- να εστιάσει και στα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του υποψήφιου: να κατανοήσει, δηλαδή, την ενσώματη εμπειρία του, τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την εμπειρία της τροποποίησης του σώματός του. Επομένως, τα συναισθήματα και ο λόγος του υποψήφιου όχι μόνο δεν αποκλείονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη και αξιοποιούνται –τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά- προς όφελος της ποιοτικότερης φροντίδας υγείας του και της αυξημένης μετεγχειρητικής ικανοποίησής του. Τα θετικά συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο “σύμμαχο” του υποψήφιου για πλαστική επέμβαση και μέσα από την εμπειρία μου διαπιστώνω ότι βοηθούν πολύ στην ανάρρωση και την ταχύτερη επούλωση ειδικά από αισθητικές επεμβάσεις».

Πώς βιώνεται, όμως, η μετεγχειρητική ικανοποίηση; Όπως ανέφερε «βιώνεται διαφορετικά από τον κάθε υποβληθέντα σε πλαστική επέμβαση. Π.χ. μια γυναίκα ενδέχεται να έχει πετύχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, μέσω της αισθητικής χειρουργικής, αλλά να βιώνει χαμηλή μετεγχειρητική ευχαρίστηση, ενώ μια άλλη, με ένα μέτριο, αντικειμενικά, αισθητικό αποτέλεσμα να βιώνει υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης. Αυτό είναι και το μεγάλο “στοίχημα” των υποβληθέντων: η επιτυχία της επέμβασής τους δεν εξαρτάται μόνο από την επίτευξη ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος αλλά κρίνεται και από το μακροπρόθεσμο “μετά”, το αν θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αλλαγή της εικόνας τους, ώστε να απολαύσουν το αισθητικό τους αποτέλεσμα και να το αξιοποιήσουν για μια θετικότερη εξέλιξη της ζωής τους».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Νταμάγκας τόνισε την αναγκαιότητα θέσπισης κριτηρίων και κινήτρων για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, καθώς και της περιοδικής αξιολόγησης. Στις προτάσεις του για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας υγείας περιλαμβάνονται, ακόμη, η προσωπική συμβουλευτική (life coaching) και αλλαγές σε θέματα πολιτικής της υγείας με τη συνεργασία των κοινωνικών επιστημών: «η τοποθέτηση του ατόμου στο επίκεντρο της ιατρικής μέριμνας με τη συνεργική δράση των δύο επιστημών αποδεικνύεται ωφέλιμη και έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υποβληθέντων σε πλαστικές επεμβάσεις».

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr