Αν ντρέπεστε ακόμη και να δοκιμάσετε παπούτσια, πριν τα αγοράσετε, επειδή τα πόδια σας μυρίζουν υπερβολικά, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Δείτε τι μπορεί να σημαίνει η δυσοσμία των ποδιών και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.
Τι φταίει
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την άσχημη μυρωδιά φταίει η κακή υγιεινή, αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα.
Ιδρώτας
Κάθε πέλμα διαθέτει περισσότερους από 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, αριθμός μεγαλύτερος συγκριτικά με κάθε άλλο σημείο του σώματος εκτός από την παλάμη.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις παλάμες, οι πατούσες είναι την περισσότερη ώρα «κλεισμένες» στο ασφυκτικό περιβάλλον του παπουτσιού, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν, προκαλώντας δυσοσμία.
Μύκητες
Αν η δυσοσμία συνοδεύεται και από κοκκινίλες ή σκασίματα, τότε ίσως αποτελεί ένδειξη μυκητίασης ή κάποιας άλλης λοίμωξης, οπότε καλό θα είναι να συμβουλευθείτε κάποιον δερματολόγο. Μάλιστα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συχνές μυκητιάσεις στα πόδια μπορεί να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη.
Τι πρέπει να κάνετε
Σωστή υγιεινή
Φροντίστε να φοράτε αθλητικές απορροφητικές κάλτσες και να τις αλλάζετε συχνά.
Βγάλτε τα παπούτσια στον ήλιο
Συνήθως όταν βγάζουμε τα παπούτσια μας, τα τοποθετούμε σε ντουλάπι ή σε σκιερό μέρος. Το ιδανικότερο είναι να τα αερίζετε στον ήλιο και να τα αποθηκεύεται σε δωμάτιο χωρίς υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που ευθύνονται για τη δυσοσμία.
Μη φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια
Αν είναι δυνατόν, προμηθευτείτε δύο ζευγάρια, προκειμένου να τα φοράτε εναλλάξ. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει σε αυτά ίχνος υγρασίας, που είναι ιδανικό περιβάλλον για μύκητες και βακτήρια.
Σκουπίζετε τις πατούσες σας μετά το πλύσιμο
Έτσι θα απομακρύνετε την υγρασία, ωστόσο μην παραλείπετε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.
Προμηθευτείτε ένα αποσμητικό με αντιβακτηριακή δράση
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, τότε ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι θα σας βοηθήσει σημαντικά.
Πηγή: onmed.gr