Υπάρχουν μέρες που δεν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, οι σκέψεις μας είναι «βαριές» όπως και τα βήματά μας, ενώ έχουμε μία άρνηση να μιλήσουμε σε άνθρωπο.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι μέρες είναι κακές και αποδίδονται σε κακή διάθεση.Η ενδεχόμενη θλίψη είναι περιστασιακή και όχι ένα καθημερινό φαινόμενο. Όμως τι γίνεται όταν οι μέρες περνούν, αλλά η θλίψη δεν λέει να «φύγει»; Μπορεί να είναι κατάθλιψη;
Σύμφωνα με τον Δρ. Partha Nandi M.D., F.A.C.P, υπάρχουν διαφορές μεταξύ της κατάθλιψης και της λύπης ή θλίψης που μπορεί κανείς να αισθάνεται. Δώστε προσοχή στα εξής σημάδια:
-Αισθάνεστε θλίψη συνεχώς
Όταν έχετε κλινική κατάθλιψη, είστε θλιμμένη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όχι μόνο στο σπίτι ή στη δουλειά αλλά λίγο πολύ κάθε λεπτό της κάθε ημέρας. Τα συναισθήματα γίνονται έντονα και αρχίζουν να επηρεάσουν το πώς κοιμάστε ακόμα και το πώς τρώτε.
-Νοιώθετε απελπισμένη
Όταν έχετε κατάθλιψη, τα πάντα σας φαντάζουν δραματικά, χωρίς ελπίδα βελτίωσης. Πιστεύετε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και αισθάνεστε ματαιότητα.
-Δεν αισθάνεστε με τίποτα ευχαριστημένη
Όταν είστε σε κατάθλιψη, δεν σας προκαλεί κάτι χαρά ούτε καν πράγματα που μέχρι πρότινος σας ήταν ευχάριστα, όπως μία βόλτα ή η ανάγνωση ενός βιβλίου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν είστε θλιμμένη ή απλά λυπημένη.
-Οι σχέσεις σας επηρεάζονται αρνητικά
Αδιαφορείτε για τους γύρω σας και αρνείστε τη βοήθειά τους γιατί πιστεύετε ότι δεν σας καταλαβαίνουν. Έτσι, με τη στάση σας απομακρύνετε από κοντά σας τους φίλους σας, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας σας.
-Έχετε τάσεις αυτοκτονίας
Νοιώθετε απόγνωση και ενοχές ενώ συχνά σκέφτεστε να κάνετε κακό στον εαυτό σας. Αν μάλιστα πιστεύετε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς εσάς, πρέπει επειγόντως να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τη θλίψη. Είναι μια χρόνια, εξουθενωτική διαταραχή της ψυχικής υγείας που σας κάνει να έχετε αφύσικα θλιβερές σκέψεις. Αλλά υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης αρκεί να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό που θα αναλάβει τη διάγνωση και τη θεραπεία σας.
Πηγή: www.womenworking.com