Σύμφωνα με έρευνα σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2
Όπως ισχυρίστηκε ο δρ. John Sievenpiper, ερευνητής από το Νοσοκομείο «St. Michael’s Hospital», τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν οι καρποί με κέλυφος αντικατέστησαν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αντί για τα κορεσμένα λίπη.
Οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές έτρωγαν ημερησίως 56 γραμμάρια ξηρούς καρπούς με κέλυφος, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σχεδόν σε 2 μερίδες. Η κάθε μερίδα ξηρών καρπών ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή το ¼ ενός φλιτζανιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Sievenpiper, οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.
Στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος συμπεριλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, οι κουκουναρόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης. Από τη σχετική λίστα εξαιρούνται τα αράπικα φιστίκια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, τα οποία όμως είναι ακόρεστα (καλά) και επομένως κάνουν καλό στην υγεία μας. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, παρόλο που είναι υψηλή, δεν οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους, γεγονός που διαπιστώθηκε και στις κλινικές δοκιμές.
Πηγή: vita.gr