Ο πόνος στη μέση είναι πολύ κοινός, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής τους.
Μία κρίση οσφυαλγίας συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα και στη συνέχεια τα συμπτώματα υποχωρούν.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, η οσφυαλγία υποτροπιάζει με ποσοστό περίπου 75% όσων εκδηλώσουν μια πρώτη κρίση να παθαίνουν και δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην Αυστραλία και από άλλα ερευνητικά κέντρα εξέτασαν συνδυαστικά 23 προγενέστερες κλινικές μελέτες για την πρόληψη της οσφυαλγίας, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 30.000 ασθενείς.
Στις μελέτες αυτές είχαν εξεταστεί διάφορες μέθοδοι πρόληψης, όπως ζώνες για τη μέση, ειδικοί πάτοι παπουτσιών, αλλαγές στον τρόπο ζωής και ασκήσεις γυμναστικής.
Όλες οι μέθοδοι που εξετάστηκαν, πλην της συστηματικής γυμναστικής, αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς αναποτελεσματικές στην πρόληψη της οσφυαλγίας.
Αντιθέτως, η άσκηση παρείχε σημαντική προστατευτική δράση, σύμφωνα με τον καθηγητή Chris Maher, κορυφαίο ειδικό παγκοσμίως για τον πόνο στη μέση.
Όπως δήλωσε, «σε συνδυασμό με συμβουλευτική μείωνε 45% τον κίνδυνο νέου επεισοδίου μέσα στο επόμενο έτος».
Το είδος της άσκησης δεν φάνηκε να έχει σημασία, καθώς είτε εστιαζόταν στους μυς του κορμού και της μέσης είτε ήταν γενική, αεροβική ή για ενδυνάμωση, τα οφέλη ήταν τα ίδια για τους ασθενείς. Η συχνότητα ήταν δύο ή τρεις προπονήσεις την εβδομάδα επί δύο μήνες.
Όταν οι ασθενείς διέκοπταν την άσκηση, έχαναν κάθε όφελος που αποκόμιζαν από αυτή και οι υποτροπές της οσφυαλγίας εμφανίζονταν εκ νέου.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα για να εξακριβώσουν αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα άσκησης που να είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο για την πρόληψη της οσφυαλγίας.
Πηγή: onmed.gr