Κυριακή , 1 Δεκέμβριος 2024
Πόνος στο γόνατο: Πώς αντιμετωπίζεται

Πόνος στο γόνατο: Πώς αντιμετωπίζεται

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος, αναλόγως αν οφείλεται σε κάποιο νέο τραυματισμό ή σε σταδιακή φθορά.

Πρόκειται για μια συχνή ενόχληση που πλήττει όλες τις ηλικίες. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος σε σύνδεσμο ή στο χόνδρο του γόνατος ή να προκύψει λόγω κάποιας πάθησης, όπως αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή μια λοίμωξη.

Ο ήπιος πόνος στο γόνατο αντιμετωπίζεται συνήθως με τη φροντίδα στο σπίτι. Η φυσικοθεραπεία και η περίδεση βοηθούν επίσης να ανακουφιστεί ο πόνος. Εάν η βλάβη στο γόνατο είναι εκτενής, ίσως χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση.

Θεραπείες και φαρμακευτική αγωγή

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του πόνου. Ο γιατρός θα συστήσει τα κατάλληλα αναλγητικά προς αντιμετώπιση της ενόχλησης και ειδικά φάρμακα εάν ο πόνος οφείλεται π.χ. σε αρθρίτιδα ή κάποιο άλλο διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας. Επίσης, η αιτία του πόνου θα καθοδηγήσει το θεραπευτικό πλάνο ως προς την ανάγκη περίδεσης ή άλλου τύπου υποστήριξης, φυσικοθεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης.

Προστασία και αντιμετώπιση στο σπίτι

Η εκγύμναση των μυών κρίνεται απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί το γόνατο. Οι ασκήσεις θα πρέπει να εστιάζουν στην ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται στο πρόσθιο μέρος του μηρού (τετρακέφαλος) και των μυών που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του μηρού (οπίσθιος μηριαίος). Εξίσου σημαντικές είναι οι ασκήσεις προς βελτίωση της ισορροπίας.

Η σωστή επιλογή παπουτσιών είναι επίσης σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη σταθερότητα του γόνατος κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα στην περίπτωση χρόνιων παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Σε περίπτωση ήπιου πόνου στο γόνατο λόγω τραυματισμού, επιβάλλεται για μία ή δύο ημέρες αποχή από δραστηριότητες που καταπονούν την άρθρωση, όπως ανύψωση βαρέων αντικειμένων, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.

Ο πόνος στο γόνατο ανακουφίζεται επίσης με την εφαρμογή πάγου ή θερμότητας, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του. Ο πάγος δεν πρέπει να εφαρμόζεται για περισσότερο από 20 λεπτά κάθε φορά, καθώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο δέρμα ή τα νεύρα.

Η περίδεση προλαμβάνει στη συσσώρευση υγρού στους τραυματισμένους ιστούς και διατηρεί το γόνατο σταθερό και σωστά ευθυγραμμισμένο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ασκείται υπερβολική πίεση από τον επίδεσμο ή την επιγονατίδα, ώστε να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα στο πόδι.

Τέλος, η ανύψωση του άκρου με μαξιλάρι ή άλλο υποστήριγμα βοηθά να μειωθεί το οίδημα (πρήξιμο) στην πάσχουσα περιοχή.

 

 

Πηγή: onmed.gr