Απόψε το βράδυ τα ρολόγια θα μας στερήσουν μια ώρα ύπνου, αφού από τις 03:00 οι δείκτες θα μεταπηδήσουν απευθείας στις 04:00.
Εκτός όμως από μία ώρα λιγότερου… Σαββατοκύριακου, τι άλλες επιδράσεις έχει αλλαγή της ώρας κάθε Άνοιξη στον οργανισμό μας;
Πώς το σώμα αντιμετωπίζει την αλλαγή της ώρας
Σύμφωνα με την Colleen Carney, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ύπνου και Κατάθλιψης στο πανεπιστήμιο Ryerson στον Καναδά, ο εγκεφάλός σας περιέχει ένα κεντρικό «ρολόι» που ονομάζεται υπερδιασταυρωτικός πυρήνας (suprachiasmatic nucleus ή SCN). Αυτή η μικρή περιοχή του εγκεφάλου ελέγχει τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή τον κύκλο που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος σας, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την απελευθέρωση ορμονών και τον κύκλο ύπνου. Σε αντίθεση με το κανονικό ρολόι, ο κιρκαδικός ρυθμός δεν είναι ακριβώς 24 ώρες, αλλά εξαρτάται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως της ημέρας, για να ρυθμιστεί.
Κατά την αλλαγή της θερινής ώρας χάνουμε μία ώρα του ύπνου και ο κιρκαδικός μας ρυθμός επηρεάζεται. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει τη διάθεση, την πείνα, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης και την εγρήγορση, εξηγεί η Carney. Για τους περισσότερους ανθρώπους με τακτικές συνήθειες ύπνου, θα χρειαστεί περίπου μια ημέρα για να επανέλθει ο κιρκαδικός τους ρυθμός. Μπορεί να αισθάνεστε υποτονικοί, να έχετε “ομίχλη εγκεφάλου” και πιο αυξημένη όρεξη, αλλά αυτές οι επιπτώσεις είναι βραχύβιες.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Οι άνθρωποι που πιο επιρρεπείς στην αλλαγή της θερινής ώρας είναι εκείνοι που έχουν προ-υπάρχουσες ιατρικές συνθήκες, όπως υπνική άπνοια και κατάθλιψη. Αυτά τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας μεγεθύνονται λόγω της αλλαγής του κιρκαδικού ρυθμού. Η αλλαγή στην θερινή ώρα επιδεινώνει το πρόβλημα των ατόμων που υποφέρουν από αϋπνίες, επειδή η ιδέα του να χάσουν μία ώρα ύπνο τους καθιστά πιο αγχωμένους, λέει η Carney. Η αλλαγή της ώρας δεν μπορεί να προκαλέσει από μόνη της αϋπνία, κατάθλιψη, ή άλλες διαταραχές του ύπνου, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.
Αυξημένα καρδιακά επεισόδια και απόπειρες αυτοκτονίας
Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε Άνοιξη, την ημέρα που αλλάζει η θερινή ώρα, καταγράφονται περισσότερα καρδιακά επεισόδια, ατυχήματα και απόπειρες αυτοκτονίας! Μάλιστα, τα τροχαία ατυχήματα την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας (που γίνεται πάντα από Σάββατο προς Κυριακή) παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 7%, σύμφωνα με καναδική έρευνα του 1998.
Πηγή: onmed.gr