Αρκετές γυναίκες έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους τεστ εγκυμοσύνης για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται να φέρουν σύντομα ένα παιδί στον κόσμο.
Μέσα σε λίγα λεπτά και με λίγες σταγόνες ούρων, το τεστ δίνει είτε θετικό είτε αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να διασταυρωθεί στη συνέχεια από το γυναικολόγο.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ακριβώς λειτουργεί το τεστ εγκυμοσύνης και πώς είναι δυνατό να δίνει τόσο ακριβές αποτέλεσμα, δεδομένου πάντα ότι έχει γίνει σωστά;
Όλα τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG). Η ορμόνη αυτή παράγεται κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και δίνει εντολή στον οργανισμό να μην απορρίψει την εσωτερική επίστρωση της μήτρας. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη υποστηρίζει το σχηματισμό του πλακούντα.
Η ορμόνη περνά στο αίμα και στα ούρα κι έτσι είναι δυνατό να ανιχνευθεί από το τεστ.
Ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από το τεστ εγκυμοσύνης εάν τα επίπεδα της ορμόνης δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλά, εάν δηλαδή το τεστ γίνει σε πολύ αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης. Επίσης, τα υγρά που καταναλώθηκαν μέσα στην ημέρα μπορεί να αραιώσουν πολύ το δείγμα των ούρων, γι’ αυτό το τεστ εγκυμοσύνης είναι καλύτερο να γίνεται το πρωί.
Πηγή: onmed.gr