Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Πώς να επιλέξω τον αγγειοχειρουργό μου

Πώς να επιλέξω τον αγγειοχειρουργό μου

Τα συχνά και επικίνδυνα λάθη στη διάγνωση

 

Θα επιλέγατε ποτέ για την αντιμετώπιση μιας κάκωσης τη συμβουλή ενός οδοντίατρου; Μάλλον όχι. Όμως πολλοί Έλληνες αν και γνωρίζουν ότι πάσχουν από φλεβικές παθήσεις τελικά απευθύνονται σε δερματολόγο, γενικό χειρουργό  ή πλαστικό χειρουργό προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Επίσης συχνά,  μεγάλο ρόλο στην επιλογή του ιατρού έχουν  οι συστάσεις από φίλους και συγγενείς.

Οι φλεβικές παθήσεις είναι εξαιρετικά συχνές αλλά δυστυχώς οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με αυτές είναι πάρα πολλοί. Συντηρούνται ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι για τη φύση των φλεβικών παθήσεων και το αντίκτυπο που έχουν στην υγεία των ασθενών και στην ποιότητα της ζωής τους γενικότερα.

Η επιλογή του γιατρού στον οποίο ο ασθενής πρόκειται να εμπιστευτεί την υγεία του είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και γίνεται δυσκολότερη όταν πρόκειται για πιο εξειδικευμένα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα τις παθήσεις του κυκλοφορικού.

Είναι αυτονόητο ότι η ειδικότητα του ιατρού που θα επιλέξει ο ασθενής με φλεβική πάθηση, οποιασδήποτε βαρύτητας και αν είναι αυτή, θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η ειδικότητα του αγγειοχειρουργού. Υπάρχουν ιατροί και άλλων ειδικοτήτων, όπως δερματολόγοι, γενικοί χειρουργοί ή πλαστικοί χειρουργοί, οι οποίοι αναμειγνύονται στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.

Τα συχνά και επικίνδυνα λάθη στη διάγνωση

Ο αγγειοχειρουργός είναι ο ιατρός που διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και την ικανότητα να αντιληφτεί πλήρως την επίπτωση της φλεβικής πάθησης στον ασθενή, να κάνει ολοκληρωμένη διάγνωση και να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για την κάθε περίπτωση.  Οι αγγειοχειρουργοί που εξειδικεύονται στις φλεβικές παθήσεις έρχονται αντιμέτωποι πολύ συχνά με ασθενείς οι οποίοι ελάμβαναν για μεγάλο χρονικό διάστημα θεραπείες για δερματικές βλάβες χωρίς επιτυχία, για να αποδειχθεί τελικά ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία δεν είχε αναγνωριστεί εξαρχής και δεν είχε θεραπευθεί.

Ποια είναι τα κριτήρια της διάγνωσης

Και ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, τα οποία προκύπτουν από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των φλεβικών παθήσεων και είναι καθοριστικά για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.

Τον σημαντικότερο ρόλο στην διάγνωση των φλεβικών παθήσεων παίζει ο απεικονιστικός έλεγχος με έγχρωμο Duplex – το γνωστό σε όλους triplex. Το triplex αποτελεί τα «μάτια» του αγγειοχειρουργού. Είναι τόσο απαραίτητο στην καθημερινή ενασχόληση με τη φλεβολογία όσο τα ακουστικά για τον παθολόγο. Επιτρέπει τη σωστή διάγνωση, τη χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος και την μετα-επεμβατική παρακολούθηση. Επιπλεόν, η σύγχρονη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας δευτέρου έως και έκτου βαθμού, όλων δηλαδή των παθήσεων του επιπολής φλεβικού συστήματος εκτός από τις ευρυαγγείες, γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, με πιο σημαντική την θεραπεία με ενδοαυλικόLaser. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την σωστή εφαρμογή του ενδοαυλικούLaser παίζει η σωστή διεγχειρητική απεικόνιση με υπερήχους. Επομένως, ο αγγειοχειρουργός που καλείται να διαγνώσει και να θεραπεύσει οποιαδήποτε φλεβική πάθηση πιο σημαντική από τις ευρυαγγείες, θα πρέπει να έχει άριστες γνώσεις και εμπειρία στην χρήση υπερήχων.

Η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις (χρήση υπερήχων, τεχνογνωσία Laser, γνώση ενδοαυλικών τεχνικών με εφαρμογή στις φλεβικές παθήσεις, γνώση σκληροθεραπείας) και υλικοτεχνική υποδομή (εξοπλισμός υπερήχων, γεννήτριες Laser, χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τη διενέργεια σκληροθεραπειών κλπ). Η υπερεξειδίκευση είναι η σύγχρονη τάση στην ιατρική πρακτική. Επιτρέπει στον ιατρό να παρέχει υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου πάνω στο τομέα που έχει επιλέξει. Συνεπώς, είναι προτιμότερο ο ασθενής με φλεβικά προβλήματα να προτιμήσει γιατρό που να έχει υπερεξειδικευτεί και να ασχολείται με αγάπη και αφοσίωση αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Στην εποχή μας η διαδικτυακή παρουσία του ιατρού παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή. Προσφέρει στον ασθενή πληροφορίες τόσο για το αντικείμενο του γιατρού όσο και για την προσέγγιση του κάθε επαγγελματία στα κατά τόπους προβλήματα που εμφανίζονται στην ειδικότητά του, δείχνει το επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας του ιατρού και λύνει απορίες πριν καν επισκεφτεί το ιατρείο ο ασθενής.

Τελικά και πάνω από όλα, καθοριστική σημασία στην τελική επιλογή έχει η «χημεία» που θα αναπτυχτεί μεταξύ του γιατρού και του ασθενή κατά την επίσκεψη στο ιατρείο, γιατί μη ξεχνάμε ότι καλώς υπάρχουν οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά δεν υπάρχουν εκεί για να αντικαθιστούν τον γιατρό. Ο αγγειοχειρουργός τόσο με την επαγγελματική του κατάρτιση όσο και με τις επικοινωνιακές δεξιότητες θα βοηθήσει τον ασθενή να νιώσει ασφαλής με την επιλογή του, και έτσι θα δημιουργήσει έναν δεσμό εμπιστοσύνης, απαραίτητο για να επιτρέψει ο ασθενής οποιαδήποτε, χειρουργική ή μη, θεραπεία.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr