Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τενοντίτιδα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τενοντίτιδα

Είναι λογικό να πονάτε μετά από τη γυμναστική ή μετά από μια μέρα έντονης σωματικής καταπόνησης, όταν όμως ο πόνος γίνεται καθημερινότητα, η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται αναγκαία.

Τα άτομα που κάνουν συστηματικά ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο, ή γενικώς επαναλαμβάνουν συχνά τις ίδιες κινήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τενοντίτιδα, μια κάκωση που συμβαίνει λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και επηρεάζει τις αρθρώσεις.

bigstock Knee Injury Woman In Pain Af 28965929

Δείτε ποιες είναι οι τρεις βασικές ενδείξεις της τενοντίτιδας.

1. Επίμονος, ήπιος πόνος γύρω από την άρθρωση

Συγκριτικά με τους ήπιους μυϊκούς πόνους που μπορεί να βιώνετε περιστασιακά, ο πόνος λόγω τενοντίτιδας είναι συγκεκριμένος τόσο ως προς το σημείο εκδήλωσής του όσο και ως προς την έντασή του. Οι τένοντες βρίσκονται στα δύο άκρα του κάθε μυός, οπότε ο πόνος εντοπίζεται γύρω από την άρθρωση. Αντίθετα, ο μυϊκός πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος του οστού. Ο πόνος της τενοντίτιδας είναι ήπιος αλλά δεν υποχωρεί και συνήθως δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα, ο τένοντας παρουσιάζει ευαισθησία κατά την ψηλάφηση. Για παράδειγμα, η τενοντίτιδα στο γόνατο εκδηλώνεται με πόνο ακριβώς επάνω από το γόνατο ή ακριβώς κάτω από αυτό, με την ενόχληση να εντείνεται όταν καταπονείται ο τετρακέφαλος.

2. Πόνος κατά τη σωματική άσκηση

Μία ακόμη διαφορά που μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση του πόνου λόγω τενοντίτιδας είναι η χρονική στιγμή εκδήλωσης του συμπτώματος. Ο πόνος που οφείλεται στην έντονη γυμναστική καθυστερεί να εκδηλωθεί και δεν αποτελεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της προπόνησης. Ο πόνος της τενοντίτιδας είναι αισθητός καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης και συνήθως εντείνεται όταν καταπονείται το πάσχον άκρο.

3. Χρόνια συμπτώματα

Ο πόνος λόγω γυμναστικής μπορεί να εμφανιστεί μία με δύο ημέρες μετά την προπόνηση και αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην καταπόνηση, ιδιαίτερα μετά από πολύμηνη αποχή από τη σωματική άσκηση ή λόγω της απότομης αύξησης στην ένταση της γυμναστικής. Εάν όμως ο πόνος εστιάζεται στην άρθρωση και επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ακόμη και μετά από αρκετή ξεκούραση, είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε τενοντίτιδα.

 

 

 

 

 

Πηγή: prevention.com