Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών

Κόψτε το τσιγάρο, ελέγξτε το βάρος σας και πίνετε με μέτρο

Στη θεωρία όλοι το γνωρίζουν, με την πράξη δυσκολεύονται όμως οι περισσότεροι. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι τέσσερις πολύ σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, όπως έχουν δείξει έρευνες.

Μια πρόσφατη έρευνα από τις ΗΠΑ σε 4.490 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 65 ετών και άνω, που διήρκεσε για πάνω από δύο δεκαετίες, βρήκε ότι όσοι ακολουθούν τις γενικές συστάσεις για τη δημόσια υγεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Μάλιστα, τα ευρήματα υποδηλώνουν, ότι οι απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μπορεί να έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στην υγεία των ατόμων, επισημαίνουν οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 1.380 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που προκαλείται από την αποτυχία της καρδιάς να αντλεί αρκετό αίμα σε όλο το σώμα -συνήθως μετά από μια καρδιακή προσβολή. Στη σοβαρότερη μορφή της έχει προσδόκιμο ζωής χειρότερο από πολλές μορφές καρκίνου.

Η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο Ταφτς στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ παρακολούθησε τη διατροφή, τις συνήθειες άσκησης, τη συμπεριφορά στον ελεύθερο χρόνο, την ένταση της άσκησης, την κατανάλωση αλκοόλ, το αν κάπνιζαν, το σωματικό βάρος, ύψος και περιφέρεια μέσης των συμμετεχόντων και συνέδεσαν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής τους με την κατάσταση της υγείας τους.

Τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Heart Failure του American College of Cardiology και δείχνουν, ότι όσοι υιοθέτησαν τέσσερις ή περισσότερους από τους παράγοντες υγείας που εξετάστηκαν, είχαν μισές πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με αυτούς που συνέχιζαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, βρήκαν ότι οι ενήλικες που περπατούσαν με ρυθμό δύο μιλίων την ώρα (ή γρηγορότερα) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Επίσης, η άσκηση που «καίει 845» θερμίδες την εβδομάδα –περίπου μία ώρα ποδήλατο- συνδέθηκε επίσης με καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.