Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο συνιστά σε όλους τους ενήλικες να απολαμβάνουν όχι λιγότερες από επτά και όχι περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Ωστόσο, οι πιεστικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δεν μας αφήνουν να βρούμε τη χρυσή τομή που συνιστούν οι ειδικοί.
Η έλλειψη ύπνου αλλά και ο υπερβολικός ύπνος έχουν συνδεθεί στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών με το διαβήτη. Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επεκτείνει τους πιθανούς κινδύνους από το κακό πρόγραμμα ύπνου, καθώς υποδεικνύει ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρδιοπάθειας, ιδίως στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.
Ερευνητές από τη Νορβηγία και την Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι ο ύπνος για λιγότερες από τέσσερις ώρες ή για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρδιοπάθειας, όπως το έμφραγμα ή η στηθάγχη.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που εξετάζει πώς η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια», δηλώνει η βασική συντάκτης της μελέτης, Μιν Μπιτ Στραντ, από το Πανεπιστήμιο Ρόζενμποργκ Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι χρειάζεται αρκετός, αλλά όχι υπερβολικός, ύπνος» για να εξασφαλίσουμε καλή υγεία, συμπληρώνει η ερευνήτρια.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Cardiology βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 400.000 ενήλικες. Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια αυξάνεται κατά 50% για όσους κοιμούνται λιγότερο από τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν επαρκή ύπνο διάρκειας τουλάχιστον επτά ωρών. Ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, το ποσοστό κινδύνου παρέμεινε υψηλό για τα άτομα αυτά (36%).
Η Στραντ εκτιμά ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε βιολογική εκδήλωση έντονου στρες και κατ’ επέκταση σε αύξηση των παλμών της καρδιάς, σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης και σε αύξηση στα επίπεδα αδρεναλίνης, δείκτες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Από την άλλη, και ο πολύς ύπνος αποδεικνύεται επικίνδυνος για την καρδιά. Συγκεκριμένα, ο ύπνος για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ συσχετίστηκε με 53% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από στεφανιαία καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τον ύπνο για έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Έπειτα από συνυπολογισμό των λοιπών παραγόντων κινδύνου, ο εκτιμώμενος κίνδυνος διαμορφώθηκε στο 28%.
Η Στραντ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω οι ακριβείς μηχανισμοί που εξηγούν την αιτιακή σχέση ανάμεσα στο κακό πρόγραμμα ύπνου και την καρδιοπάθεια.
Να σημειωθεί ότι η έλλειψη ύπνου και ο πολύς ύπνος φάνηκε να επηρεάζουν αρνητικά κυρίως τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Πηγή: onmed.gr