Η σοκολάτα ανήκει στους πιο απολαυστικούς διατροφικούς πειρασμούς, πολλοί ωστόσο την αποφεύγουν λόγω θερμίδων.
Εκτός από την γλυκιά της γεύση, η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να θωρακίσει την υγεία, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μιας λογικής ποσότητας σοκολάτας σε ημερήσια βάση, όχι μόνο μαύρης αλλά και γάλακτος, συμβάλλει στην μείωση κατά 12% του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και 23% εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ποια είναι όμως η «λογική» ποσότητα;
Οι επιστήμονες την ορίζουν στα 7 γραμμάρια ημερησίως.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας αποδίδονται στο κακάο που περιέχει και ειδικότερα στα αντιοξειδωτικά φλαβονόλες.
Οι φλαβονόλες βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω της περιεκτικότητας της μαύρης σοκολάτας σε φλαβονοειδή, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και άρα συμβάλει στην καλύτερη οξυγόνωση του και λειτουργία του.
Πηγή: onmed.gr