Τι δείχνει σχετική έρευνα
Οι ειδικοί τονίζουν, ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλκοολική κίρρωση του ήπατος.
Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 55.197 ανθρώπους, τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ στο πλαίσιο αυτής μετρήθηκε και η περιφέρεια της μέσης τους. Ακόμη, τους ζητήθηκε να αναφέρουν το μέσο όρο κατανάλωσης αλκοόλ που έκαναν στα 20, 30, 40 και 50 τους χρόνια.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι 342 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κίρρωση του ήπατος και χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει για να υπολογίσουν τους «δείκτες επικινδυνότητας» για την εμφάνιση ασθένειας του ήπατος σε σχέση με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και τον τύπο του ποτού.
Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Hepatology, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, όπως και η συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία, απ’ ό,τι αν πίνει κανείς πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα. Ακόμη, ότι η πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ -και όχι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής- αποτελεί έναν ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη αλκοολικής κίρρωσης.
«Για πρώτη φορά, η έρευνά μας επισημαίνει τη διαφορά κινδύνου ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με πέντε ή έξι μέρες την εβδομάδα. Μπορούμε να υποθέσουμε, ότι ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτό μπορεί να είναι ότι η καθημερινή έκθεση στο αλκοόλ αποτρέπει την ηπατική αναγέννηση και επιδεινώνει την ηπατική βλάβη» σχολίασε ο Dr Gro Askgaard από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline.
Πηγή: newsbeast.gr