Το σωματικό βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Είναι λοιπόν λογικό κάποιος που έχει φυσιολογικό ή και κάτω του φυσιολογικού βάρος να ανησυχεί για την καρδιά του;
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Αρμάν Ασκάρι από την κλινική του Κλίβελαντ, είναι, καθώς το να είναι κάποιος αδύνατος δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι και υγιής.
Παρόλο που τα περιττά κιλά πιέζουν την καρδιά, καθώς την αναγκάζουν να δουλεύει πιο σκληρά για να τροφοδοτεί το σώμα με αίμα, το σωματικό βάρος αποτελεί μόνο μία από τις παραμέτρους που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Σύμφωνα με τον δρα Ασκάρι, το να είναι κανείς αδύνατος τού παρέχει ψευδές αίσθημα ασφαλείας, όμως η καρδιοπάθεια και το έμφραγμα δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στους λεπτούς και στους χοντρούς, στους άντρες και στις γυναίκες.
«Τα κιλά αποτελούν ένα μικρό κομμάτι στο παζλ της καρδιολογικής υγείας» επισημαίνει.
Ποια είναι τα άλλα κομμάτια; Ο δρ Ασκάρι τα χωρίζει σε δύο κατηγορίες: σε αυτά για τα οποία κάποιος μπορεί να κάνει κάτι και σε εκείνα τα οποία όλοι μπορούν να επηρεάσουν.
Οι ανεξέλεγκτοι παράγοντες κινδύνου
Η ηλικία
Οι πιθανότητες να εκδηλώσει κανείς καρδιοπάθεια αυξάνονται με την ηλικία. Περίπου 85% των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την καρδιά είναι 65 ετών και άνω.
Το φύλο
Οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου απ’ ό,τι οι γυναίκες, για τις οποίες όμως αυτό ισχύει μόνον έως την εμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση
Μετά την κλιμακτήριο, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να παρουσιάσει καρδιοπάθεια αυξάνονται σταθερά και περίπου μέχρι τα 60 της χρόνια εξισώνονται με αυτές των ανδρών συνομηλίκων της.
Το οικογενειακό ιστορικό
Ο κίνδυνος να αναπτύξει κανείς στεφανιαία νόσο αυξάνεται εάν οι γονείς, τα αδέλφια ή οι θείοι του έχουν τη νόσο. Αν μάλιστα οι πρόγονοί του την εκδήλωσαν σε νεαρή ηλικία, κινδυνεύει κι αυτός να την παρουσιάσει νέος.
Οι κακές συνήθειες
Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και όλοι μπορούν να επηρεάσουν ανήκει το σωματικό βάρος.
Όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι, για τους οποίους ο δρ Ασκάρι εφιστά την προσοχή:
-Κακή (LDL) χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
-Καλή (HDL) χοληστερόλη
-Αρτηριακή πίεση
-Σάκχαρο
-Άσκηση
-Υγιεινή διατροφή
-Στρες
-Αλκοόλ
-Ισορροπία
Πηγή: onmed.gr