Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Πού εδρεύει η αυτοπεποίθηση στον εγκέφαλό μας

Πού εδρεύει η αυτοπεποίθηση στον εγκέφαλό μας

Ίσως να είναι κάτι παραπάνω από ένα συναίσθημα

Η αυτοπεποίθηση που νιώθει κανείς μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό συναίσθημα.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron υποστηρίζει, ότι η αυτοπεποίθηση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια «μετρήσιμη εγκεφαλική δραστηριότητα/λειτουργία».

Ερευνητές από το εργαστήριο Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) μελέτησαν τη συμπεριφορά ποντικιών, τα οποία «παρουσιάζουν αίσθημα αυτοπεποίθησης παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων, μέσω της προθυμίας τους να περιμένουν περισσότερο για μια ανταμοιβή όταν νιώθουν σίγουροι ότι έχουν πάρει τη σωστή απόφαση».

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το τμήμα του εγκεφάλου τους, που βρίσκεται «πίσω» από αυτό το αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο time.com, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια να ανταποκρίνονται σε δύο διαφορετικές μυρωδιές, οι οποίες συνδέονταν με δύο διαφορετικές πόρτες. Πίσω από τη μία από τις δύο πόρτες υπήρχε μια ανταμοιβή.

Στη συνέχεια, «ανέμιξαν» τις δύο μυρωδιές, φροντίζοντας ωστόσο η μία από τις δύο να είναι περισσότερο κυρίαρχη.

Ο σκοπός του πειράματος, ήταν τα ποντίκια να επιλέξουν τη «σωστή» πόρτα, βάσει της κυρίαρχης μυρωδιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα ποντίκια επιδείκνυαν αυτοπεποίθηση με την προθυμία τους να περιμένουν περισσότερη ώρα, μέχρι να ανοίξει η σωστή πόρτα.

«Τα ποντίκια είναι πρόθυμα να “παίξουν” με το χρόνο. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να μετρήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα μαθηματικό μοντέλο για να το εξηγήσουμε» ανέφερε ο ερευνητής Adam Kepecs. «Ο χρόνος που είναι πρόθυμα να περιμένουν τα ποντίκια, προβλέπει την πιθανότητα μιας σωστής απόφασης και παρέχει ένα αντικειμενικό μέτρο για την παρακολούθηση του αισθήματος της αυτοπεποίθησης» συνέχισε.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, οι ερευνητές εξέτασαν το τμήμα του εγκεφάλου που καλείται προμετωπιαίος φλοιός, για το οποίο προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση.

Όταν οι ερευνητές «απέκλεισαν» τους νευρώνες σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι ο χρόνος αναμονής των ποντικών δεν λειτουργούσε πια ως δείκτης για τη λήψη της σωστής απόφασης, υποδηλώνοντας ότι η αυτοπεποίθησή τους είχε επηρεαστεί/διαταραχτεί.

Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου στους ανθρώπους είναι πιο εξελιγμένο, όμως παίζει τον ίδιο ρόλο όπως στα ποντίκια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για το λόγο αυτό, η κατανόηση του πώς λειτουργεί η αυτοπεποίθηση στα ποντίκια, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση του πώς αναπτύσσεται το αίσθημα αυτοπεποίθησης στους ανθρώπους, και πώς λειτουργεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Πηγή: newsbeast.gr