Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024
Πρόχειρο φαγητό: Ο ρόλος του στις ορμονικές διαταραχές και την καρκινογένεση

Πρόχειρο φαγητό: Ο ρόλος του στις ορμονικές διαταραχές και την καρκινογένεση

Σουβλάκια, πίτσες, μπέργκερ, τηγανητές πατάτες, πίτες και πολλά ακόμη φαγητά που αποτελούν εύκολη και γρήγορη λύση βρίσκονται για άλλη μία φορά στο στόχαστρο των επιστημόνων.

Όχι όμως για το γεγονός ότι «κολυμπάνε» στα λίπη, το αλάτι και τις θερμίδες, φορτώνοντάς μας με χιλιάδες θερμίδες, αλλά για τις χημικές ενώσεις στις οποίες εκτίθενται μέσω των συσκευασιών, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία.

AdTech Ad

Ειδικότερα, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά πρόχειρο φαγητό έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες δύο συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στα πλαστικά υλικά και οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές και ίσως και καρκίνο.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας «Milken» στο Πανεπιστήμιο «George Washington», με επικεφαλής την Δρ Αμι Ροτα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού είχαν 39% περισσότερες ποσότητες δύο φθαλικών εστέρων στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο fast food ή καθόλου.

bigstock attractive caucasian girls wit 18902678

Οι φλαθικοί εστέρες ή φθαλικές ενώσεις είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές και πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Η έκθεση του ανθρώπου στους φθαλικούς εστέρες μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και υγρών που έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία.

Πειράματα έχουν δείξει ότι οι εν λόγω χημικές ενώσεις επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς μιμούνται τις ορμόνες του σώματος, ενώ θεωρούνται ύποπτες και για καρκινογένεση.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Surveys την περίοδο 2003-2010. Οι εθελοντές είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση fast food, το είδος του και την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε λιπαρά το προηγούμενο 24ωρο. Επίσης, στη δημοσκόπηση περιλαμβάνονται και μετρήσεις των φθαλικών εστέρων σε δείγματα ούρων.

Όσο αυξανόταν η καταναλισκόμενη ποσότητα πρόχειρου φαγητού, τόσο αυξανόταν και η παρουσία των φθαλικών εστέρων στα ούρα των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν λάβει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θερμίδων τους από πρόχειρο φαγητό την προηγούμενη ημέρα, είχαν 24% περισσότερο DEHP και 39% περισσότερο DINP στα ούρα τους, από τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου fast food.

«Αν και η μελέτη δε μπορεί να στοιχειοθετήσει υπαιτιότητα, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από στατιστική άποψη. Πιθανές πηγές επαφής της τροφικής αλυσίδας με τις φθαλικές ενώσεις θεωρούνται οι διάφορες συσκευασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής του τελικού προϊόντος ή και τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι κατά την παρασκευή των γευμάτων. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη δείχνει ότι αν θες να περιορίσεις την έκθεσή σου στα χημικά αυτά, είναι περιορίζοντας την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και κατεργασμένων τροφίμων γενικώς» εξηγεί η Δρ Ροτα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr