Πρόληψη, εκπαίδευση και άσκηση με μέτρο – από ποδήλατο μέχρι περπάτημα και γιόγκα, αποτελούν τα κλειδιά για την καταπολέμηση του Σακχαρώδους Διαβήτη, αυτής της σύγχρονης μάστιγας.
Με βασικά συμπεράσματα την ανάγκη καταπολέμησης του Σακχαρώδους Διαβήτη με όπλα την πρόληψη, την άσκηση και τη μετρημένη ζωή, αλλά και την κατάρριψη παγιωμένων μεν εσφαλμένων δε αντιλήψεων για την ασθένεια, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το συνέδριο με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τη Διατροφή που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ.), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).
Οι ευεργετικές συνέπειες της ισσοροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας του σακχαρώδους διαβήτη, οι ομιλητές του Athens Diabetes Forum -εκπρόσωποι ασθενών και θεσμικών φορέων, στελέχη εταιρειών του κλάδου Υγείας και ιατροί- ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτής, σημείωσαν πως η φυσική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή και η εκπαίδευση μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες σε περιπτώσεις προδιαβήτη, ούτως ώστε τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο αυτό είτε να μην νοσήσουν καθόλου είτε να καθυστερήσει η εμφάνιση της νόσου είτε να περιοριοριστούν τα βαριά συμπτώματά της. Ακόμη και σε περιπτώσεις ήδη νοσούντων, πάντως, η σωστή και με μέτρο διατροφή, σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, γιόγκα, χορό, κλπ.), μπορούν να προσθέσουν πάνω από δέκα χρόνια ζωής. Σε ό,τι αφορά στη διατροφή δε, εξειδικευμένοι επιστήμονες υπογράμμισαν από βήματος του συνεδρίου τη σημασία της ποικιλίας και της ισορροπίας δεδομένου ότι «κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει από μόνο του». Αναφορά έγινε επίσης στο πολύ βασικό θέμα του ενεργειακού ισοζυγίου –του συσχετισμού, δηλαδή, μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που «ξοδεύει» ο οργανισμός δια των λειτουργιών του– αναφορικά με τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
«Μύθοι» του παρελθόντος για το διαβήτη που χρήζουν άμεσης αναθεώρησης
Αρκετός χρόνος αφιερώθηκε στο συνέδριο για την κατάρριψη των διατροφικών μύθων που συνόδευαν μέχρι πρότινος το διαβήτη και τις αντιλήψεις μας για αυτόν∙ μύθων που η σύγχρονη έρευνα και επιστήμη έχουν πια ανατρέψει. Μία από τις δαιμονοποιημένες μέχρι πρόσφατα τροφές ήταν η μπανάνα, για παράδειγμα. Κι όμως, πλέον οι γιατροί όχι μόνο επιτρέπουν στους διαβητικούς την έως πρότινος απαγορευμένη κατανάλωσή της, αλλά τη συστήνουν κιόλας χάρη στα ιχνοστοιχεία και την αντικαταθλιπτική της δράση. Άλλοι διατροφικοί μύθοι που συνοδεύουν το διαβήτη αφορούν στη μη κατανάλωση υδατανθράκων, αλκοόλ, και λαχανικών που περιέχουν σάκχαρα (ντομάτα, παντζάρια, καρότα). Το μήνυμα ήταν σαφές, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας και της ποικιλίας, τονίζοντας ότι στην ουσία του ο διαβήτης είναι πάθηση της έλλειψης μέτρου στη διατροφή. Ειδική μνεία έγινε επίσης στις γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, κ.α., για το γεγονός ότι προσφέρουν γλυκιά γεύση με πρακτικά μηδενικές θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να καθίσταται απόλυτα ασφαλής για διαβητικούς.
Διαβήτης, μία πολυπαραγοντική νόσος που πλήττει πολλούς και κοστίζει ακριβά
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο διαβήτης χαρακτηρίστηκε ως νόσος πολυπαραγοντική που δεν κάνει διακρίσεις, αφού η εμφάνισή της αποδίδεται σε πολλά και διάφορα αίτια: την κληρονομικότητα, την υπέρταση, το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, την ελλιπή άσκηση, και τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής. Δεδομένου του αυξημένου αριθμού ασθενών τόσο στην Ελλάδα (1,2 εκατ.), όσο και στην Ευρώπη γενικότερα (έως το 2027 αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τα 35 εκατ.), ο διαβήτης θεωρείται σήμερα κλειδί για την πρόωρη θνησιμότητα.
Πρόκειται άλλωστε για μία νόσο ιδιαιτέρως κοστοβόρα για τα συστήματα Υγείας –ειδικά όταν δεν έχει ρυθμιστεί, εφόσον τα έξοδα στην περίπτωση αυτή αυξάνονται από τα €983 στα €1.569– η έγκαιρη διάγνωση της οποίας είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεσμεύεται να κινηθεί και το Υπουργείο Υγείας, βάσει σχετικής δήλωσης του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή που απηύθυνε χαιρετισμό στο Athens Diabetes Forum.
Πηγή: onmed.gr